用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 返咗小一一個月啦, 返成點呀大家嘅小朋友?? ...
樓主: 恩盈
go

返咗小一一個月啦, 返成點呀大家嘅小朋友?? [複製鏈接]

KaineWong 發表於 12-10-5 01:02
呢度有冇小朋友嘅學校係用 現代教育研究社 出版嘅 《現代中國語文》?亞仔嘅第二次中默有”溫暖“一詞,但 ...

但我見呀女功課, 都係照寫呢個"温"字

回復 anthony010103 的帖子

其實我囡自小表演欲強.
本身喜歡唱歌跳舞
所以兩歲多巳開始學過芭蕾舞.
後來我們覺得他的基本功做得不夠好.
就們幫她轉了中國舞
跳中國舞後姿勢比過往漂亮.  明顯大有進步.
到 5歲後.  剛開始 (暑假) 學佢好喜歡的拉丁.

其實本身普通話老師有協助教導 參加每年區際普通話唱歌比賽.
而今個暑假正式 參加 唱歌訓練
(但經過暑假的課程.  我兩公婆明顯看見音樂老師和普通話老師明顯的分野"
現在我囡表現得更好.
所以今年升小一.  學校有校隊就參加面試.
在跳舞 和 唱歌 這些熱門項目經面試後被取錄了
非常幸運. (1年級跳舞隊 P1 只收 8個小朋友)
可得到免費訓練和將有演出的機會.  非常開心 ^-^

**本人相信  "機會是會留俾有準備的人"

恩盈 發表於 12-10-4 22:54
即係食得比較慢

係呀, 我女係出名的慢勢魔王嚟架, 幼稚園茶點時間佢都經已係班中之冠了, 仲記得 k2 時上學期老師話亞女的慢令老師好有壓力添, 因為亞女慢會 delay 咗之後的時間, 亞女又坐校車, 成日要催佢快啲先趕得切上校車.

paltiBB 發表於 12-10-5 09:37
我囡囡平時在家吃飯都比較慢, 所以, 上了小學在班中也是最尾的幾位. 她的午餐在學校訂飯, 昨天埋怨個飯盒很 ...

我女學校好啲, 唔一定要食晒, 如果真係食唔落, 同老師講, 老師會要求佢地至少食到某個份量, 通常都要一半的, 我女試過一兩次食唔晒架咋.  不過成日話食埋最後一啖, 都仲未吞就打鐘了, 所以冇時間去廁所.

阿仔看似一切正常,家長日快到...我會問下老師佢喺學校表現如何

我阿仔都入左學校初級合唱團, 唔知會學咩歌, 佢在外面學左2年合唱團, 獨唱比賽都有不錯的成績.

我好想佢可以學網球, 可惜抽不到, 我見有些學校的小朋友P1已入選校隊預備, 我想自己個暫時都冇體育專長,樣樣只係識些的層面,  同埋個些入選的同學可能K2樓上己專人去訓, 唔會等由學校去教..

剛小一咋喎,咁快入到校隊?

回覆:返咗小一一個月啦, 返成點呀大家嘅小朋友??

我個女嗰班好奇怪,特別少功課,隔離幾班星期五有9~11樣功課(連改正),但佢嗰班得6樣(連改正)~ 留意左成個月都係咁!

佢因為有好多幼稚園同學去同一間小學,同班都有幾個,所以非常適應!

唯一因無左午睡時間,夜晚早左訓,又要溫默書,唔夠時間練琴!

My son has started pre-test since last week.  He enjoys all school activities.

回覆:KaineWong 的帖子

是啊'我們是不是同一間學校'我兒子也剛好默到這課'

HaYi 發表於 12-10-5 19:45
我阿仔都入左學校初級合唱團, 唔知會學咩歌, 佢在外面學左2年合唱團, 獨唱比賽都有不錯的成績.

我好想佢 ...
呀女係暑假參加咗小學網球班後, 到9月份報活動時(若繼續參加), 不用甄選, 自動入校隊...

HaYi  summer 二個月就識打啦?! 入到校隊好叻! 我個個summer 都有學不同的球, 不過睇來佢只係比唔識好少少, 冇咩可能會有校隊會收..  發表於 12-10-8 23:57

回復 Danny3101 的帖子

好叻喎!

如果學校有精英班就最好比佢地入到,因為入左普通班既學習氣氛同教既野系好唔同,不過份試卷系一樣,成績會兩極化
依家一年級 plan定差多,邊科唔惦一定要補底

今日第一次數學測驗嚕.

引用:Quote:keinoel+發表於+12-10-4+12:55+我自

原帖由 lestat 於 12-10-04 發表
ME TOO
Me 3

‹ 上一主題|下一主題