用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會林護紀念中學交流區
樓主: family1234
go

聖公會林護紀念中學交流區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Phoebe0434+於+15-09-08+發表

原帖由 NurseSally 於 15-09-08 發表
是啊!
F1-F3 A,B 普通班外,A, B班會中、英、數3科會有些同學入remedial class;C, D班則不會有。

明晚有家長日,可以見班主任,請問之後再有沒有家長日見班主任?因我明晚沒有時間

引用:明晚有家長日,可以見班主任,請問之後再有沒

原帖由 囡囡升中 於 15-09-25 發表
明晚有家長日,可以見班主任,請問之後再有沒有家長日見班主任?因我明晚沒有時間 ...
有的!約11月,即UT 後會逐個家長見班主任!而家長晚會只是班主任一次性同全班家長滙報下,冇咁詳盡講述貴子弟嘅學習情形!

見到school calendar 上面 6月20日係 Master's Day,即係乜黎架? 學生個日要唔要返學?

想問下住荃灣海濱可以坐什麼公共交通工具返學最方便快捷?

引用:想問下住荃灣海濱可以坐什麼公共交通工具返

原帖由 DYPT 於 16-06-09 發表
404m 小巴去葵芳,行去葵涌廣場,穿過商場再行約10-15分鐘。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

謝謝

引用:想問下住荃灣海濱可以坐什麼公共交通工具返

原帖由 DYPT 於 16-06-09 發表
如果早上7點,是否有架38A去美乎?才搭它可到馮鎰社會中心落,最近。

引用:Quote:原帖由+DYPT+於+16-06-09+發表想問下

原帖由 Ivankwok2009 於 16-06-11 發表
如果早上7點,是否有架38A去美乎?才搭它可到馮鎰社會中心落,最近。
更正,是葵竣苑落行5分鐘到才正確。

引用:Quote:原帖由+Ivankwok2009+於+16-06-11+發

原帖由 Ivankwok2009 於 16-06-11 發表
更正,是葵竣苑落行5分鐘到才正確。
係喎!! 有38A去到。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問是否所有學生都要學一種樂器?,如果小朋友對音樂不是很大興趣,可否學另外一些活動代替(小朋友喜歡學校,小學成績都好,繪畫和朗誦都喜歡,但是對音樂興趣不大,請给大家意見)

回覆:casshum 的帖子

鋼琴和小提不計算在內的。學校規定每人要學一種樂器,9月開學時,學校會比樂器你試,看看那一種適合自己。

回覆 kwan_kwan3 的帖子

想問一問林護有沒有升中一的bridging course 要上?若有, 大約是幾時?

引用:請問是否所有學生都要學一種樂器?,如果小朋

原帖由 casshum 於 16-06-23 發表
請問是否所有學生都要學一種樂器?,如果小朋友對音樂不是很大興趣,可否學另外一些活動代替(小朋友喜歡學校, ...
音樂科要考樂器試,是其中一環節如冇學樂器,會有機會音樂不合格。所以全部學生不是在校學樂器,就是响外出學。識樂器是必定的!

引用:回覆+kwan_kwan3+的帖子 想問一問林護有沒

原帖由 DYPT 於 16-06-25 發表
回覆 kwan_kwan3 的帖子

想問一問林護有沒有升中一的bridging course 要上?若有, 大約是幾時?
前年阿囡是21/7-1/8上bridging course!

回覆 NurseSally 的帖子

謝謝,因為希望安排一次短trip, 所以想問吓先。也想問吓,是不是所有學生都要上,抑或是要補底某科才要上呢?若補底多過一科,是否還有其他period都要上啊?

引用:回覆+NurseSally+的帖子 謝謝,因為希望安

原帖由 DYPT 於 16-06-26 發表

謝謝,因為希望安排一次短trip, 所以想問吓先。也想問吓,是不是所有學生都要上, ...
所有學生都要上!當中有assigment及要quiz!由已上大學師兄師姐教!還會教埋language across curriculum LAC嘅英文vocab。所有同學分四組(4 colours),可以早啲認識同學!

十分詳盡,謝謝。我希望阿女也可以做林護人。

引用:十分詳盡,謝謝。我希望阿女也可以做林護人

十分詳盡,謝謝。我希望阿女也可以做林護人。
Welcome!

引用:回覆+NurseSally+的帖子 謝謝,因為希望安

謝謝,因為希望安排一次短trip, 所以想問吓先。也想問吓,是不是所有學生都要上, ...
除了bridging course 外,有d零零星星日子從放榜後甚至開學前幾天都要回校,你千萬要小心安排行程,吾好miss重要日子!註冊日學校會派重要行事曆給家長的!Don't worry!

‹ 上一主題|下一主題