用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會林護紀念中學交流區
樓主: family1234
go

聖公會林護紀念中學交流區   [複製鏈接]

引用:2015年9月入林護上學

原帖由 video_ming 於 15-07-08 發表
2015年9月入林護上學
歡迎加入林護大家庭!!

回覆 video_ming 的帖子

HI !我仔今年都入左林護喇! 請多多指教!請問中一生是否每人都要入樂團?是否每個星期六都要番來上音樂班?

引用:回覆+video_ming+的帖子 HI+!我仔今年都入

原帖由 kwan_kwan3 於 15-07-09 發表
回覆 video_ming 的帖子

HI !我仔今年都入左林護喇! 請多多指教!請問中一生是否每人都要入樂團?是否每個星 ...
不是所有F1 生入樂團的,全部同學需經音樂科老師篩選才能入choir, orchestra, band等!不過所有人都要有學一樣樂器,可報學校的或外面的興趣班!好多人星期六都會參加學校樂器班,要交學費,會根據約10月的測試來編你參加中、西樂器班!

回覆:NurseSally 的帖子

謝謝回覆

請問林護的大哥哥大姐姐,中一學生,有那些書本是否從不帶回校而可以選擇吾買。例如地圖,字典,仲有冇其他

引用:請問林護的大哥哥大姐姐,中一學生,有那些書

原帖由 kwan_kwan3 於 15-07-11 發表
請問林護的大哥哥大姐姐,中一學生,有那些書本是否從不帶回校而可以選擇吾買。例如地圖,字典,仲有冇其他

...
聖經是整年冇用過!英文字典可hold 住吾好買,看看開課後老師有冇叫買才好去買!因根本很少會用得着,除開課不久要查part of speech 生字嘅意思外,之後冇乜點用,我囡全年都放學校locker!

引用:請問林護的大哥哥大姐姐,中一學生,有那些書

...
新舊約全書即聖經

好多中學中一至中三係用同一本地圖和字典,但係我見書單中一至中三字典和地圖都你年年不同

請問由荃灣泥,搭
mtr :荃灣>?落車
巴士:
小巴

荃灣地鐵附近,有物車去到林護? 謝謝

回覆:saraleek 的帖子

引用:好多中學中一至中三係用同一本地圖和字典,

好多中學中一至中三係用同一本地圖和字典,但係我見書單中一至中三字典和地圖都你年年不同

...
Geog 本Map reading 中一、中二都用同一本,英文字典係中一開頭用很短時間喳!F2, F3 生點會咁好神心查字典,佢地會查手機!

thanks alanwong238

NurseSally 發表於 15-7-12 23:00
Geog 本Map reading 中一、中二都用同一本,英文字典係中一開頭用很短時間喳!F2, F3 生點會咁好神心查字典 ...
如買字典, 直接買 advance

回覆:chocolatebean 的帖子

Thanks for chocolate bean and sally nurse.

回覆:kwan_kwan3 的帖子

Thanks for chocolate bean and  NurseSally.

NurseSally 發表於 15-7-11 21:13
聖經是整年冇用過!英文字典可hold 住吾好買,看看開課後老師有冇叫買才好去買!因根本很少會用得着,除開 ...
英文字典要買,因為開學初期要用。如果冇帶,當欠帶課本。我囡嗰班係咁樣, 唔知其他班係點樣處理。

回覆:薔薇花 的帖子

如家中已有英文字典,老師都俾帶回校用!阿囡班有同學帶非書單指定字典。上年我囡有買(開課後才買,不過用到11,12月咁上下老師就冇叫用,日日keep响locker, 呢排清locker先帶返屋企!

想請問大家是否仁立或仁紀學生,大抽獎定自行入,
我見前面講叩門要10A2B,
但自行至少要有咩成績才大機會有2nd in?

回覆:ichome2002 的帖子

我囝不是仁立或仁紀学生,所以答吾到你。

‹ 上一主題|下一主題