用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師好唔妥囉!!!!!!!!!!!!
go

鋼琴老師好唔妥囉!!!!!!!!!!!!

亞仔就快考琴試六級(10月10日考), 但佢昨日才第一次試聽音, 之前佢2-3個月都放假一天假唔上堂, 並且剛請假個多星期去左旅行添. 之後回來又話亞仔唔勤力彈得唔好, 唔再練的話實唔合格, 並且說只是老師自己放假, 唔影響小朋友進度(感覺佢講野唔太負責, 全部歸咎於亞仔唔勤力)之後十月頭又放4天假(其中一天是她要同亞仔上堂架), 我打電話問佢佢又唔答我有邊日得(我想佢平時教學生所以找唔到日子補堂), whatsapp佢又唔回覆, 好似話之你亞仔你死你x咁, 咁樣老師好無教學之心lor, 感覺佢唔太理, 話之你無左考試費及fail.好唔要得.

回覆:GIGI168 的帖子

你囝囝跟佢學咗幾耐?

for every one criticism, three positives must be given.

回覆:woodst 的帖子

但係考六級喎?跟咗老師好耐?

回覆:鋼琴老師好唔妥囉!!!!!!!!!!!!

咁真係好唔得喎~叮走佢啦~ 我囝囝今年考琴, 咁琴姐姐8月中結婚, 佢就叫我唔好報8月, 話驚到時佢會好忙, 咁我都覺得係既, 結婚的確係好多野攪, 但我又想早D考唔想開左學先, 咁我就決定報8-9月, 睇下到時派幾時啦, 9月頭學校都未咁忙既, 最後派左8月尾考, 琴姐姐只係請左一堂假, 我覺得佢真係勁有責任心, 結婚都不忘學生考試

回復 lillymarie 的帖子

跟左佢4年LA.

sigh....我以前個老師外國音樂學院master畢業,
又係好似你個case, 成日都唔知去邊,成日都請假,我grade 8考試前都係咁
個老師我都跟左4,5年,唔敢亂轉
果陣細個又唔係好識,mummy又唔理呢d野

後來到演奏級,我極度不安下,考試前三個月搵另外二個老師睇睇試堂
結果兩個都話發現有好多syllabus ge requirements 都未做足,佢亦從來無mention 過
搞到我要延遲一年考試,搵其他老師從新學過咁濟
而家lum起都好意氣難平

學歷經驗再好,個人格有問題就點都無用

我勸你快d搵一兩個老師睇睇,聽下意見
因為6級aural, 唔簡單的,唔止聽音,仲要對音樂各個period有基本認識,個考官亦會即場問一些分析性問題,通常要2-3個月睇notes

祝好運

joyce919  6級aural, 真係好唔簡單....  發表於 12-10-18 13:29

我阿仔阿女個鋼琴老師好好㗎,要資料嗎?

要錢嗎???