用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始妄想症。。。。。
go

開始妄想症。。。。。   [複製鏈接]

最近開始去心儀的小學面試,小朋友面試期間,我一個人在校內四圍望,開始幻想自己個女已經入左呢間學校。。。。覺得間學校真係越睇越好。。。。但一諗到被reject...... 心情即時低落。。。。而家每日都檢查屋企信箱,電話又驚missed calls。。。。我諗我就快要睇精神科。。。。。

1st in 又要等 2nd,2nd後仲要等result。不只一個循環,係幾個, 吾癲至奇!
   1    0    2    0

回覆:開始妄想症。。。。。

Me too

平常心,pray can help!

回復 din0601 的帖子

放鬆D啦!! 我小朋友都係今年考小一, 現在只是起步階段, 慢慢長路呀!! 平常心面對啦, 盡了力就得, 結果都難以控制!!

我都覺得就快din, 問題係好多野都吾係我地控制範圍之內!就算家長幾努力去教個小朋友,又吾知小朋友到時表現如何。好啦,就算小明友表現可以,面對下下幾千人嘅對手,又吾知個老師會點揀!成個過程,眞係好難捱!

catwmy  totally agree!  發表於 12-11-2 13:52
蔚蔚媽咪  I think so  發表於 12-10-15 19:32

回覆:開始妄想症。。。。。

不用太介懷。小朋友考不到,並不代表佢地唔叻,只係同啲學校唔夾。

ANChan59  Right attitude.  發表於 12-9-28 13:39
katherinelum    發表於 12-9-28 10:33

小女已上小一了,想起上考小学的情境還瀝瀝在目, 好殘酷。
殺到埋身点可平常心?所以常安慰自己,可以做的,已盡力做了,其他控制唔到的就不去想了!大家努力呀! 為你們打氣!

蔚蔚媽咪  我都覺得係呀, 安慰人地就易, 自己做真係好難  發表於 12-10-15 19:34

RELAX ~~ 平常心啦

回覆:janicebbb123 的帖子

我直情發過幾次惡夢呀

呢個係對家長既真正大考驗,
考小一係考埋父母EQ囉.....

katherinelum  agree ar  發表於 12-9-28 10:34

醒目開學勳章

我決定0左大抽奬之後, 心情放鬆0左好多~~

蔚蔚媽咪  但到公佈前一日, 就好難放鬆啦, 肯定瞓唔著呀  發表於 12-10-15 19:35
yannie_lai  agree, take it easy and just leave it to the Lord>>>>  發表於 12-9-29 00:00

bb_june 發表於 12-9-28 08:24
小女已上小一了,想起上考小学的情境還瀝瀝在目, 好殘酷。
殺到埋身点可平常心?所以常安慰自己,可以做的 ...

Yes I also went through the process last year and seeing these posts now brought back all those memories...be prepared it will be even tougher on you after the first round, as you wait patiently for those calls / letters for 2nd round. Last year I just kept telling myself the kid has her own destiny so if it is meant to be and if the school suits her, she will get in, and just keep on praying if you cannot sleep at night

add oil everyone!!

醒目開學勳章 王國長老

我記得n年前, check到自己個女waitlist, 心情跌到最低點, 同事話食飯, 我話唔去喇食唔落(真係down到食唔落架唔好講笑)
同事仲好睇得透咁話"由佢啦, 佢1,2日之後就食得落架喇" (雖然好似好衰, 但好真)

我都有同感, 真係比D直資私校玩死, 唔報又唔得, 下下都幾千人in, 得果一百幾十個位, 談何容易! 官津又係另一殺戮戰場, 第一階段, 根本就係世襲生專利, 我地呢D平民想收? 談何容易! 第二階段要等到出年6月, 望到頸都長, 唔收又要叩門, 人都din.

不過, 都明白呢個事實改變唔到, 呻下je.

回復 din0601 的帖子

我舊年完全經歷哂,考7間私/直,得一個(直)OFFER,放棄,去大抽獎衰埋,玩到今年7月先叫有比較想讀既學校收, 依家小一又另一個戰場!

考小一真係大人同小朋友一個好慢長既心理同生理考驗,大家加油!

幸好暫時都覺得小女冇選錯!

努力,加油   

不要給自己太大壓力

幾年前,大女升小一。
到明年升小一統一放榜後,再叩門5至6間小學,
足足擔憂一整年,不堪回首。

呢兩日開始失眠了。。。。。岩岩先開始咋。。。。。

我問我阿媽佢以前係咪都係咁,佢竟然話淨係驚我地無飯食,無驚過我的既學業。。。。

catwmy  It is so difficult to be a mother nowadays!  發表於 12-11-2 13:56
mingmingba  我地阿媽果輩的確係咁,比飽飯你食就叫盡左人事啦  發表於 12-10-8 19:04
swmami    發表於 12-9-28 22:09

din0601 發表於 12-9-28 12:54
呢兩日開始失眠了。。。。。岩岩先開始咋。。。。。

我問我阿媽佢以前係咪都係咁,佢竟然話淨係驚我地無飯 ...
好正常呀,現在機乎唔會怕冇飯開,所以才擔心學業問題
‹ 上一主題|下一主題