用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 請問有冇人已經收到2013-14小一offer呢?
樓主: matchy
go

請問有冇人已經收到2013-14小一offer呢? [複製鏈接]

引用:想問問各位,小六是否有九十幾%升到聖母書

原帖由 tabomini 於 12-10-14 發表
想問問各位,小六是否有九十幾%升到聖母書院?是英中嗎?
不是九十幾%"升到"聖母書院.
Picture大約是:
1. 約93% 在派位部份獲派第一志願(近全部是選擇及獲派聖母書院)
2. 約97% 升讀英文中學

那為何"不是九十幾%"升到"聖母書院"呢? 原因是升中還有"自行收生"部分.
由於"自行收生"在系統上priority是高過"派位部份",所以如果"自行收生"被其他學校收了,學生就會進入該學校而不會進入聖母書院. 這些學生估計有約20~30%.

那些學生考進是什麼中學?原因又是什麼呢?
由於"派位"部分聖母書院一定會收,所以學生考的只會是再一線或跟聖母書院同級的中學,亦即一定是英中. 所以無論是否升讀聖母書院,升讀的都只會是英中.
至於原因,除一些進入一線名校外,居住地區也是原因之一.

如不清楚,歡迎討論或更正.

回覆:joannespapa 的帖子

應該係,講完之後落街就收到信

之前waiting list ,而家都收到取錄了
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

引用:之前waiting+list+,而家都收到取錄了

原帖由 dorajoyce 於 12-10-14 發表
之前waiting list ,而家都收到取錄了
太好了!恭喜哂!

onepiece 發表於 12-10-14 14:50
不是九十幾%"升到"聖母書院.
Picture大約是:
1. 約93% 在派位部份獲派第一志願(近全部是選擇及獲派聖母 ...
Thank you!

我想問下, 如果我交咗留位費, 仲可唔可以參加大抽獎架

引用:我想問下,+如果我交咗留位費,+仲可唔可以參

原帖由 maywaibb 於 12-10-15 發表
我想問下, 如果我交咗留位費, 仲可唔可以參加大抽獎架
當然可以,這是私小不是直資,不可以的是直資.

Thanks

回覆:vp071229 的帖子

我剛剛留意到一條龍和直屬的重要分別,詳情請看本人此post
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2473960&extra=page%3D1
在決定音小定聖母時,請考慮此因素.

聖母中學會收85%聖母小學的學生.
如果93%派到第一志願,97%派到英中,
咁派位成績都想當理想.
‹ 上一主題|下一主題