用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師寫手冊,要我督促個仔吾好欠文功課 ...
go

老師寫手冊,要我督促個仔吾好欠文功課 [複製鏈接]

我已經晚晚同佢做功課,做到三更 半夜,我仔真係做得好慢,好多時 我接手已經好晚(我放工番到黎十點 幾),接過佢daddy手,就到我教佢 做功課,但佢已經開始遊暈,就算 做得完功課都温吾到書,而家上左 二年班重死,做得功課黎就温吾到 默書,開學到而家默書都係食蛋, 自問真係咩法寶都出齊,係出吾到 時間,再講,我晚晚都同佢對好晒 功課先收工,但都吾知點解總有野 欠交,我又吾明佢手冊寫咩(佢寫到 一舊舊,我都吾知佢寫咩,問佢就 只得一個答案……我吾知到),就算同 校家姐(我大女)對過,都有漏,其 實我好想同佢轉校,但無奈,係屯 門區,我真係感覺吾到,有邊間學

校係可以體諒到佢

0    0    0    0

回覆:eyan 的帖子

回覆:eyan 的帖子

其實佢幾點開始做功課?如果佢4:30開始做,做到10:00的話,正常的大人都疲倦啦!
爸爸幾點開始陪佢做功課?你不如考慮下請個補習姐姐放學後睇住佢做功課,好過佢做到那麼夜。
另學校如果沒有將家課冊放上網,可否要求老師找個同學同佢對下手冊,睇下有冇寫漏?

回覆:老師寫手冊,要我督促個仔吾好欠文功課

我懷疑佢今年個班主任吾知佢有學習障礙,上年個班主任細心好多,好多時佢到提出既問題,佢都會主動連絡番我,但今年個阿sir,我真係吾識欣賞,開學到而家,手冊果頁通訊欄已經比佢填爆晒,小事到默書欠簽名都寫係果到,明明交左既費用又話未交,交左既回條又話未交,真係比佢玩死。

引用:努力啦!如果真係搞唔掂就出去俾人教!補習

原帖由 ymhmami 於 12-09-27 發表
努力啦!如果真係搞唔掂就出去俾人教!補習班、功課輔導等!咁對大家都唔好,仔仔又辛苦,你又辛苦!影響親 ...
其實功課班,私人補習,我都試過,但兩邊都係同一結果,就係我番到屋企都重係未做晒,同埋做錯都吾理,等我番到黎又要重頭做過晒d功課

eyan 發表於 12-9-27 10:52
我懷疑佢今年個班主任吾知佢有學習障礙,上年個班主任細心好多,好多時佢到提出既問題,佢都會主動連絡番我 ...

並非每個老師都有愛心及包容心態

你仔是讀主流學校的嗎? 好耐以前我住屯門, 聽講何福堂小學很好, 你可以問下.

eyan 發表於 12-9-27 00:06
我已經晚晚同佢做功課,做到三更 半夜,我仔真係做得好慢,好多時 我接手已經好晚(我放工番到黎十點 幾), ...

我仔也是在屯門區讀小二, 又係有學習障礙, 但今年小二已經改善左好多..之前小一都係遇到你仔的問題, 而且我仔學校都算包容, 給了我仔很多援助....你可以PM我交流下..想問下你仔讀邊間小學? 我仔今年小一暑假開始已去補習, 因我自己要番工, 但去了補習後的確有很大進步, D字整齊了很多, 亦可以於6點前完成功課, 之後我放工接佢後食完晚飯還有一小時可與他温習, 以至親子關係進步了不少, 的確有學習障礙小朋友係需要好長時間去訓練, 我亦很明白當中真係非常勞氣, 你嘗試給他去一些小組補習, 要較少人一組個D, 當然成效並非好快見度..但慢镘你會見度他的進步, 努力呀!只要我們做媽媽的不放棄, 小朋友就會有成功的一天....堅持住!
‹ 上一主題|下一主題