用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔開心
go

唔開心 [複製鏈接]

仔三歲言語慢唔肯講話,有少少懷疑自閉傾向,排早期,現私人言語治療,讀正常幼稚園,今日老公接放學,老師叫老公留低傾仔嘢,但我未知咩事,前日昨日婆婆話老師投訴仔成日只呀呀同撕毀整卷厠紙,但家裡間中會撕兩三張,上週話仔搗亂,但我提過仔言語係弱的,好難受,我返工都會對到有問題小朋友,但我從未歧視過他們,但點解....
   0    0    0    0

問清楚家人,仔仔在校的情況先啦,,係架,老師投訴一定有壓力...不過平常心啦,想知仔仔的幼稚園有沒有兼收容位架?有的,老師們多會包容小朋友,普通幼稚園就一間間啦..........
spw

醒目開學勳章

引用:仔三歲言語慢唔肯講話,有少少懷疑自閉傾向

原帖由 wingwingbb168 於 12-09-26 發表
仔三歲言語慢唔肯講話,有少少懷疑自閉傾向,排早期,現私人言語治療,讀正常幼稚園,今日老公接放學,老師 ...
其實點解樓主你覺得老師同你哋講小朋友在校嘅情況就係歧視你仔仔呢?
唔通你以為佢哋唔講唔提唔同你哋溝通你仔仔嘅行為,就係好事?
要接受小朋友有特殊需要,對家長嚟講係一個好難嘅一步,作為一個特殊需要小朋友嘅媽咪,亦經歴過沮喪,拒絕接受事實,憤怒別人的眼光,自欺欺人地將病情講到最簡單,以為小提及就可避免好多歧視,小朋友就好快可以做正常人!
假如樓主你嘅工作係面對有特殊需要小朋友的話,其實仲難面對別人的眼光,也會比較敏感!
三歲未有言語,亦有A行為傾向撕紙巾,及其他行為問題,樓主你應該清楚仔仔唔係單純言語遲緩,ST之外,可能要有整體訓練直到排到E位。
而係呢段時間,你更加要同學校及老師合作,知道問題先可以解決。多啲同老師溝通,家校合作將行為逐一改善,先真正幫到小朋友,而唔係下下都諗人哋歧視,自己辛苦,別人都唔知點幫你好!

methy  認同.普通學校其實老師無受過額外訓練.對佢地黎講,都係壓力,長遠對小朋友都唔好。  發表於 12-9-26 17:27
Capricorn2521  Anpanmama, 講得好好!  發表於 12-9-26 17:19
pocoyo123  同意, 如學校是想同家長溝通, 大家試下可否有機會幫到小朋友, 如果學校不幫忙,即開口叫你走, 這間學校不讀也罷, 又何須不開心呢?  發表於 12-9-26 14:10

係好難受,但我覺得老師搵你0地緊小朋友0野,都係好事好過唔出聲
可見你小朋友唔只語言慢,仲有其他行為問題又搗亂
真係會影響其他小朋友上堂,呢個問題都幾大
如果係0甘正路學校都想叮走你
你再同老師傾0下小朋友跟唔到大班上堂,同其他小朋友相處如何
一係轉下午班,無0甘多同學仔等老師多留意小朋友
如果真係表現好差,可能e位訓練就唔多夠

絕對明白你的心情, 小兒由N2到N4不斷被投訴. 但上了小學後幼稚園老師不斷追問近況, 證明其實很關心小兒的.

撕厠紙相信都係想宣洩情緒, 可以追查下學習的情況, 是否過難或被責等. 每個人(包括老師)的接受程度都有別. 我們只有選擇那些比較不介意的學校吧.

因為學障問題, 大人細路不斷要接受挑戰, 所以強化內心係有需要的. 可以試試將負面思潮停頓, 加入正面思想. 漸漸將個內心放大一點(轉化成一個大海), 不開心或沮喪的情緒(鹽)就會變淡.

回覆:唔開心

非常明白你的心情,我囡囡上年k1時好大脾氣,影响成班的學習環境,嗰陣我都係啱啱接受我囡囡有自傾的現實,唔知亦唔識搵課程幫佢,學校老師同主任就成日打黎話囡囡有情緒問題,想同我一齊討論點處理,嗰陣真係好大壓力,唔知點做,到后來睇多左呢度咁多同路人的分享,先開始正視同搵私人訓練,囡囡現在的情況比上年好好多,但仍有時固執發脾氣,大家一齊努力,唔開心就上黎講,呢度會有好多人支持你鼓勵你

你都好丫,我間學校曰曰投诉不凸止,我個囝只讀了两星期校長叫我地退學啦!我個囝只是排錯隊,無心機聽老師講故仔而伏地(因為此校只比膠mat小朋友坐,但我囝岀外訓練時有枱有椅可以坐得好定),同埋囝囝走咗去坐梳化仔個patpat搖搖吓咋,我個囝又無發脾气,又無傷害啲小朋,又無走來走去,我重話有S位我地會盡快走,間學校都歧视我囝,要我地退學!當時我真係諗過抱住個仔衝出馬路被車撞死算了!但最後我都唔夠膽做!我咪重唔開心!

引用:仔三歲言語慢唔肯講話,有少少懷疑自閉傾向

原帖由 wingwingbb168 於 12-09-26 發表
仔三歲言語慢唔肯講話,有少少懷疑自閉傾向,排早期,現私人言語治療,讀正常幼稚園,今日老公接放學,老師 ...
學校老師無經驗,係咁家啦!苦了媽媽!

回復 chris-BB 的帖子

間學校0甘衰,真係好多學校都係0甘,不過唔係全部,總會有包容,愛心學校,
好彩你最後無做傻事,唔好放棄呀

回復 apple~y 的帖子

多謝你既開解! 因為我細膽, 所以唔敢衝出去馬路咋... 我無放棄, 我巳經找到特殊中心做暫托. 希望特殊中心可敎好我既囝啦!

加油呀! 希望你快D有早期位啦.
個陣我個仔讀K1, 脾氣好大, 又唔識表達, 老師都有向我反映過.
好在個陣有早期, 早期D姑娘真係好細心, 教好左佢, 宜家好少發脾氣, 固執既性格也得到改善. 幼稚園個校長以前係有兼修位既老師, 好在佢好明白我.

回覆:唔開心

化悲憤為力量,用心訓練囝囝。add oil!

‹ 上一主題|下一主題