用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 你滿意崇真小學嗎?
go

你滿意崇真小學嗎? [複製鏈接]

我現在的小朋友正就讀崇幼,覺得是一所很有條理的學校,各班課程一致,很有規劃。

那麼,小學呢?是否物有所值?

0    0    1    0

kaka13866,  我個仔是由另一間幼稚園升上崇小的。本人不是公務員,所以學費是真金白銀自己付的。小朋友在崇小一個多月,到現時為止我很滿意學校課程的安排, 程度適中。學費跟其他私校差不多, 有些家長認為崇真升中比不上其他有名的私校, 所以覺得貴。

謝謝你的回應!其實我小朋友現在讀崇幼,和你一樣,很滿意課程編排,有組織而嚴緊,各班進度一致。所以想了解一下崇小的安排。不過,地理位置在山上,較為不便。

其實大部份的小朋友都是坐校車的

我想問D小朋友會好大競爭架,我意思係指他們會否鬧成積呀

小朋友成績較平均、沒有分精英班的。

話須如此, 但入得私小的家長一定有要求, 所以小朋友的成績是以點數後兩位計, 不是吹水, 1號派成績表, 你問下, 想當年嚇死我, 比你地估, 平均分考94.8, 估下全級考第幾?

聼校長講,好像只公佈頭幾名,是否這樣?

好像是、我估是家長主動問老師名次。小一考試程度還可以、主要是訓練小朋友考試技巧。

回復 LonglamMama 的帖子

開估 pls

回覆:你滿意崇真小學嗎?

其實學校只會公布頭30名名次,仲要係全級,而想知全班就要當日問班主任。想當年這個名次都係得22,我即時反應問咁第1個個几多分呢??佢話都係98。几啦!  個個都係爭點數位。

回覆:LonglamMama 的帖子

課程及語境都ok. 但英文功課略少,平時無乜工作紙做,只是測考才出1,2張,仲要係自己對答案,中數功課多,批改仔細,但可能學校活動太多,老師太忙,所以和老師溝通及關顧學生的時間就好少

‹ 上一主題|下一主題