用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣幼老師、嬸嬸、教學好嗎?
go

宣幼老師、嬸嬸、教學好嗎? [複製鏈接]

我見啲老師好似好年輕,教書夠經驗嗎?有愛心嗎?
上堂通常做啲乜?好似好多人一班…地方頗細…
生日會要帶禮物回校嗎?(據聞民生果啲好似要)
英文學習如何?
如果唔係為咗宣小,你還會考慮嗎?

好多問題想知…唔好意思…希望有人願意答我喇…

0    0    0    0

宣幼是一所有愛心的學校, 上至校長, 下至嬸嬸都肯付出愛心對小朋友.
如你是K1家長, 可以放心. 我兒子當時很快適應學校生活, 並且很喜歡上學.

全體職工好錫小朋友,生日會主角要帶指定零食"如欣欣杯"請其他人食

回覆:candy1984 的帖子

我個女今年無學卷下,

老師上下嬸嬸都好細心,因為個女日日叫住要上學

課程明顯加深,但完全係學習中識認,令她好深刻又易明

我出年同仔仔考,所以值得呀!

開心快樂學校

回復 nana1104 的帖子

宣小聽聞頗重學術和傳統,活潑好動的小孩適合宣幼嗎?英文課程怎樣?

請分享一下無學卷的課程好嗎? 有net幾多時間? 有PTH幾多時間?

引用:我今年報左K1,+一心想仔仔上到宣小,+但又唔

原帖由 小米之品 於 13-11-05 發表
我今年報左K1, 一心想仔仔上到宣小, 但又唔想谷佢, 有可能嗎?
其實學校課程根據適齡學童設計,循序漸進,活動教學及分小組形式令小孩更易吸收知識,又能愉快學習,毎天都溫習每週的課程表,再多看中英文書學認字認詞語,自己在家教,唔需要點谷喎!

回覆:宣幼老師、嬸嬸、教學好嗎?

再者,老師們都好有經驗,好有方法去教我們的小孩,這點我好欣賞的!上有校長、副校長、主任,老師她們都教學有方法,對人親切關愛,下有姐姐個個都待人有善,入得宣幼都大可放心了!唯一係太多人報,名額有限,想入就真係要努力啊!

補充一句,宣幼係有宗教信仰的學校,亦是我揀選的原因。老師對家長好有禮貌,,以一所向來令人心儀的學校,老師們仍能保持呢方面的素質,欣賞!

老師的寬容度真的很大, 而且對小朋友好公平, 亞囝寫字咁, , 老師發覺他有進步就有評語讚賞, 好過我發脾氣

如果其他朋友仔的學校, 早已寫手冊警告啦

回覆 ceriselung 的帖子

請問面試時老師有無問家長問題?例如又問左什麼問題?如果有等我可以預備下,thanks

relex 沒有家長題, 家長應坐在小朋友後面, 保持笑容, 唔好出聲提小朋友, 只跟老師說早晨及再見便可.

回覆:小燕子媽媽 的帖子

多謝你無私分享,希望你囝囝能上心儀小學

‹ 上一主題|下一主題