用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學教 Phonics
go

中學教 Phonics [複製鏈接]

朋友給我睇佢仔 中學 中一開學幾天  的 notes, 點解教  Phonics

0    0    0    0

回覆:beywat496 的帖子

咁來自不同小學程度不一,穩固知識都未必係壞事。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

My son is studying F1 in B1 school.   He is learning Phonics in school.  I like this although he learnt it before both in kindergarten and primary school.  

其實小學學咗phonics唔代表上到中學英語發音就準確,老師想幫同學打返個底係好好既事喎,讀準個字spelling都好好多啦!有好多中學老師唔理D學生英語發音點樣,淨係專攻讀寫聽架咋……

唔怪得之, Notes 內仲會教埋 :
月份 : January, Feb, March, April, May , June, July ......
星期 : Monday, Tuesday, Wednesday ,............
這些是日常基本用字, 係要打好個底先。

唔好睇少依D字,年年Listening大把人串錯月份,尤其是February,就係因為個個讀咗做「Feb-biu-ry」!

kwongck  The name Fiona ( Fionna?) is very often pronounced wrongly, right,ha ha .  發表於 12-9-30 12:40

醒目開學勳章

上到中學唔係教IPA咩?

Fionna  IPA都唔係個個老師識啦, 普通學校(就算band 1都係)黎講冇教正常, 有教當bonus  發表於 12-9-25 21:50

好多中學都係教PHONICS,講真,好多細個讀過都未必明,學左發音亦唔係好。
我自己中學學PHONICS,都係一知半解,最後大個啲俾錢出去學,宜家先明。

回復 Michelle24 的帖子

我仔d spelling 好差, 學校亦沒有教phonies,我想買d書俾佢,有沒有好介紹,圖書館有沒有得借?請俾d意見.

回復 142526 的帖子

睇下學校教科書有冇CD讀課文, 有就對住課文係咁聽。買書冇用, 除非有英文讀音正確既老師陪佢讀, 因為spelling係關發音事既, 主要靠聽同模仿。再唔係就買D有聲圖書比佢, 總之一定要聽正音。

回復 Fionna 的帖子

我個仔聽英文是o.k.的,現時是外籍老師教英文,但老師只有很少功課做,所謂的quiz 都係好簡單, 沒有改功課, 只改過一之作文.但其它科的dict就好唔掂,以前小五,小六已不跟的spelling都要跟, 所以我才想用phonics...,

回復 142526 的帖子

上到英中之後, 所有科目轉英文教的確好大鑊, 但如果係中一二既階段, 我覺得佢主要係背字多, 串識咗D字先。試下抄低其他科目既英文生字成一張list, 等外籍老師幫佢跟跟D生字, 同佢讀同默~phonics睇下外籍老師點教架咋。的而且確外國人發音準確, 但係佢地自細"浸"大, 就算大個咗專登為教英文而學點樣教, 始終冇經歷過香港人學英文果種困難, 方法同香港人學英文有D出入, 學生未必明白
或者叫仔仔女女自己查多D發音啱既字典, 網上都有D會拆開字音既, 又有讀音聽
依個網都幾好用: www.m-w.com
查果陣比D心機自己分拆D音, 聽多幾次, 記埋解釋
e.g. Presentation  --> Pre/sen/ta/tion  <<自己o係筆記簿咁樣寫低

杰杰媽媽  同我自己既拼音放法一樣,我都係咁教我仔,用佢識讀既字黎做拚音易記好多  發表於 12-10-7 23:49

回覆:Fionna 的帖子

Hi Fionna,
你提供嘅網址search唔到, 麻煩你可唔可以俾多次?

142526  我上到呀, d發音幾好呀, 多謝晒.  發表於 12-9-29 15:48
Fionna  就咁按落去就開到架啦, 電腦係咁, 我唔知電話得唔得~  發表於 12-9-29 14:53

回復 bigorange 的帖子

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/see_1?q=see

你試用這綱站!!!!

回覆:囝囝mama 的帖子

thanks a lot!

‹ 上一主題|下一主題