用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網
go

14 網 [複製鏈接]

請問14校網, 衛理小學, 聖米迦勒, 丹循比較活動教學同多 net teacher?  tks!
   3    0    0    0

有無人知呀?

引用:請問14校網,+衛理小學,+聖米迦勒,+丹循比較

原帖由 luiling 於 12-09-25 發表
請問14校網, 衛理小學, 聖米迦勒, 丹循比較活動教學同多 net teacher?  tks!
間間都活動教學,不同年級有差異而已。小一至小三多些,小四以後多些功課,只為呈分試作準備。

NET在小學概覧及小學自己週年報告應該有。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

北角衞理小學舊年同今年都有4個 net teachers,其他小學我唔清楚.我女依家讀到小二,暫時都是活動教學,功課唔算多.

丹循明年小一只有2班(共50)個位!25分才穩陣!

ggoo, tks!  我見衛理派中很好, 請問功課深嗎?  你係上午定下午班?  我仔得10分, 是否好難入?  叩門難嗎?  可以解釋下點樣活動教學嗎?  會吾會好多參觀? 吾好意思, 咁多問題. tks!

ggoo 的帖子

四個net teacher係上下午一起共用的?putonhua程度如何?

我女是上午校,10分嘅話我估上下午校都冇物機會,要靠第二輪大抽獎,四個外籍英文老師是上下午校共用,每級上下午校各兩班,全級共四班,以津校來講算多外籍老師,外籍老師教英文是以遊戲,故事扮演形式教,并非坐定定教,每週有普通話堂,程度ok,但唔是普教中,唔可以同普教中來比較.
學校升中派位是唔錯,我相信是家校合作的成果,缺少任何一方的配合都唔可以,小一至小三功課唔算深,小四開始逐漸加深(我估好多學校都是咁做),程度淺何來有好嘅派位呢?
叩門是可以嘅,我女都是以叩門形式入讀,有問題歡迎隨時發問,我會盡量回答,想當年都是Bk會員比意見我,令我女可以入讀.

Ggoo:我也想仔仔入衛理,請問你女女之前係讀邊間幼稚園,同埋你是否自行係填衛理小學?我仔得15分

我女之前響將軍澳綠茵英文幼稚園讀,佢d同學仔大部份來自衞理堂幼稚園,我女冇參加自行同大抽獎,佢一開始就比直資收著,我女是叩門入衞理.
15分自行下午校有機會,上午校就要20分先有機會,上下午校既師資差唔多,佢有d老師是上下校都會教,過幾年會有新校舍轉全日,所以我覺得上下午校分別唔會太大.

聽聞響丹循附近.

回復 ggoo 的帖子

所以我覺得上下午校分別唔會太大.

I think so.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan:
我覺得下午校d時間好用過上午校,因為小朋友做功課做得晏,第二日可以晏d起身,小朋友既休息時間比較接近大人.上午校要早睡早起,時間唔是好夠用,日日都要叫小朋友快d做完功課早d瞓,上午校最大優點是朝早小朋友精神好d,所以我覺得上下午校各有各好.

有冇消息會幾時搬新校舍& 轉全日? thx!
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

onchai 發表於 12-9-26 14:49
有冇消息會幾時搬新校舍& 轉全日? thx!
我地家長自己估計2015-2016咁上下.

回復 ggoo 的帖子

My son studied in PM class:
Pros
1. More family time as we back home late;
2. My son sleep late all the time.

Cons
1. Difficult to wake up early;
2. Difficult to find ECA and enrichment programs, not many such programs in the morning, most are in the afternoon.

ANChan59 發表於 12-9-26 15:39
回復 ggoo 的帖子

My son studied in PM class:
上午校同下午校真是各有優缺點.假如自行有二十分既話,我會揀下午校,因為勝算高d.

ggoo 發表於 12-9-26 15:42
上午校同下午校真是各有優缺點.假如自行有二十分既話,我會揀下午校,因為勝算高d.
...
That's my tactic, years ago.

ANChan59 發表於 12-9-26 15:44
That's my tactic, years ago.
冇錯,小一選校要講策略,兩年前我女得15分,又唔是住東區,所以我當時就比我女報考直資,然後再跨區叩門衞理.因為我知15分同埋跨區想入衞理既機會好微,假如有直資收著,壓力唔使咁大.
‹ 上一主題|下一主題