用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 問 : 將軍澳 景嶺書院
go

問 : 將軍澳 景嶺書院 [複製鏈接]

朋友搬入將軍澳, 想入景嶺書院, 有無人知呢間如何 ?

朋友個仔在一般小學考中高位, 全級頭十名左右, 是否好渺茫。

0    0    0    0

因你沒提及小朋友的小學是否屬西貢區內的小學,所以我暫且當係。

景嶺是四間英中的其中一間。慶幸的是將軍澳好多小學的band 1生都受到師兄師姐和老師鼓勵的影響,特別在自行時喜歡跨區出外,引致騰空了一定的英中學額給本區的band 1生。像你朋友的小朋友全級第十名左右的應可直接受惠,因此唔應該用渺茫來形容。除迦密較受歡迎和競爭較大之外,其餘三間機會大致均等。

janetlam74  迦密.....校風,學業....整體好嗎?  發表於 12-9-29 07:53
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:問 : 將軍澳 景嶺書院

經過親身經驗,4英中,宣基最難入,第二難迦密,景嶺&官中機會差唔多。

janetlam74  可告知怎難嗎?  發表於 12-9-29 07:52

回覆:杰杰媽媽 的帖子

會不會明年試入最難入的中學呢?

杰杰媽媽  有得試一定試,但今年都唔見佢有登插班,明年多數都一樣冇,邊個舍得走呀,咁難入.  發表於 12-9-26 09:45

有得試一定試,但今年都唔見佢有登插班,明年多數都一樣冇,邊個舍得走呀,咁難入.

>>>>>>>>>>>> 可否講吓您為什麼揀它呢 ? 迦密不是最 top 嗎 ?

回覆:問 : 將軍澳 景嶺書院

我要既唔係成績最 top, 我要既係老師既心+校風+教學模式

回復 杰杰媽媽 的帖子

咁您有沒有去過去年的簡介會呀 ?

杰杰媽媽 發表於 12-9-26 11:07
我要既唔係成績最 top, 我要既係老師既心+校風+教學模式

而家好難搵到好學校, 老師有愛心 + 好校風 + 教學模式 !

我不喜歡傳統老練的名校, 但又怕過份進取的新進升呢中學。

引用:回復+杰杰媽媽+的帖子 咁您有沒有去過去年

原帖由 hw1115 於 12-09-26 發表
回復 杰杰媽媽 的帖子

咁您有沒有去過去年的簡介會呀 ?
有,我早去坐到 hall 中間,但有 d要坐到去另一個房

杰杰媽媽 發表於 12-9-26 11:07

我都認為迦密最 top.宣基有人話好俗,有學生話迫人信教,老師有沒有愛心就沒有人講.
‹ 上一主題|下一主題