用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文老師打電話來提示要溫默書, 大家點睇 ...
go

英文老師打電話來提示要溫默書, 大家點睇 [複製鏈接]

昨天突然收到阿仔的英文老師打電話來,  原來是提醒星期一要默書, 叫小朋友要溫書.  大家認為這老師點樣?  我仔讀了一年未試過有老師因這些事打電話來, 覺得這老師不錯.
   1    0    0    0

我反而覺得有d奇怪,默書有提示,係咪淨係打比你個囝,還是全班逐個打?

咁測驗/考試又打嚟,小學老師邊有咁得閒架??

(以前幼稚園老師就會久不久打比我,outing 前仲一定有reminder!)

尋日係星期日喎, 老師咁得閒既?

好有愛心的

咁緊張既

回復 Ken618 的帖子

I'd rather the teacher uses the time to do something more meaningful.

回覆:Ken618 的帖子

簽名被屏蔽

雖然那位老師很有心,但我也寧願佢花時間在其他教學的事情上。

小學生應該要練習自己記得何時默書何時考試。通常手冊已經有通告,要家長提已經不要得了,仲要下下要老師打電話提家長,把讀書的責任變成是大人的事,叫小朋友如何長大?

大人要做的應該是訓練小朋友慢慢獨立去處理自己的大小事務,個人認為那位老師是為孩子好,可惜方法用錯了。

直言的話、我覚得老師「多魚」左D LOR. 一係是SCARED成績不好的話、対老師有影響、小一応該可以大約知道何時有DICTATION的、星期5老師都可以提下LA. 不用星期日致電各位。 如果小朋友真係忘記了、仲好、有教訓、就下次一定記得。 星期日老師応該好好休息、才可応付下一個星期的工作。 老師都是一分工、我地自己都不想星期日去想公司的事。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

bongbongmum 發表於 12-9-24 14:33
我反而覺得有d奇怪,默書有提示,係咪淨係打比你個囝,還是全班逐個打?
agreed! 我係你會叫囝囝問同學有沒有收到老師電話, 因為默書並不是大事, 我囝囝學校好少老師會打比我, 隨左佢做左衰野

我仔平時默書都ok的.  昨天又收到老師電話:  xx 今次默書100分, 相信他也下了苦功, 家長要贊下他.
相信老師是逐個打電話的,  我仔說有些不合格的同學, 明天需要重默.
無論如何, 得覺老師很有heart.  跟得很貼.  

有個咁關心的老師,很難得的。

回復 ipo167 的帖子

是, 起碼老師會關心學生, 父母也可從中了解學生在學校的情況.  

回復 Ken618 的帖子

SUPPORTING.

呢個係老師既多餘事項, 但真係好有心, 不論出發點如何,
真係要讚囉

kungkungjireh    發表於 12-9-27 22:03

我仔小一時, 個班主任係長假期返學前一日(星期日), 打黎題我地, 明天要返學要做齊功課....因為我地呢度D家長興唔理小朋友, 可以唔做功課唔溫書, 所以老師先會出此下策啦!

回復 mwhcandy 的帖子

也可能現在有d父母不怎理小朋友, 而小朋友又不自覺.  所以老師才打電話提示,  但這真是一位有心的老師.

個人覺得唔應該去評論呢位老師對還是錯.咁有責任心嘅老師好值得欣賞.俾100個讚.

回復 CY826 的帖子

Can't agree any more !!

引用:個人覺得唔應該去評論呢位老師對還是錯.咁

原帖由 CY826 於 12-09-27 發表
個人覺得唔應該去評論呢位老師對還是錯.咁有責任心嘅老師好值得欣賞.俾100個讚.
...
我都覺得點都好,個老師都值得讚!

‹ 上一主題|下一主題