用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind comments
樓主: gamui
go

Keen Mind comments [複製鏈接]

回覆:Keen Mind comments

等我呢個k3媽咪講一講,如果有错请见谅,小女n班开始讀km,未入學前已经做足功课知道n唔系直升k,亦知道有70%学生能够留低,呢個遊戲规则应该在take n offer時要考虑o既地方。至于講到點评分個人認为,小朋友在课堂留心、對老师講说话有無留意,平时上堂o既行为等。在未公布学校是否收返小女前我亦有考多幾间不同的幼稚園

無错校长真系會去班房都上堂o既情况,我记得以前亚女o個有個小朋友唔收返k1後来,他爸妈寫信要求学校收返自己小朋友在4月已经得到回覆再次给他機會留低。

最近学校搞咗個小一入学講座,有位媽咪分享考小一的過程,其中一句说话我好接受是這樣的,其實當你o既小朋友入到学校面试時老师已经在選择要,老师從小朋友的举指動作會知道呢個小朋友適唔適合o個间学校,所以叫我o地要相信老师o既眼光,坦白講在km這3年多时间,我觉得女女一d都唔吃力功课跟到,成绩亦唔错。

DalaDala    發表於 12-10-11 10:09

回覆:Smallpigbb 的帖子

如果陰謀論啲的就錦唸:
N面試都睇唔出個小朋友係咪易教易上心大機會為校爭光,再加上大把關係再關係人士開聲,不如就考得易點,盡收但講明唔直升k1,返學三個月個小朋友咩料都一清二楚囉,錦當然要以升小業績行先啦,真係有問題的關係再關係都無情講

其實在香港, 間間幼稚園都要interview, 都已算是"正常化"了, 但若入著n, k1還要"被"挑選, 那些沒有被挑選上的孩子難道真的很差嗎? 才二歲多的孩子就要給"淘汰", 家長和孩子感受會好嗎? 幼稚園就算想要有新學生, 其實一定有些學生在K1也會轉走去其它學校, 還是有些名額空出來讓幼稚園再加"精英"進來, 所以何必要這樣搞

其實唔止km唔收返n班o既學生,只不過佢唔收o既比率系高,有朋友讀九龍塘某幼稚園n班唔收返讀k仲要下学期至通知。

至于面试日如何選小朋友,大家应该知道km用group interview 方式去睇小朋友表现,至于到正式上學時老师接触小朋友多了就易了解明白呢位小朋友是否適合,坦白講k1開學後我亦见過有些学生退學,原因有幾種如突然有些一條龍幼稚園call waiting,亦有些完成k1课程後觉得唔適合自己小朋友都有。最近身邊有個朋友完成k1後k2轉了去国际幼稚園是因爲功课上跟唔上。

我亦有個表妹女女在km讀老师亦有打電话给她说,表妹仔经常唔專心行来行去,但问佢o野佢又系識o既,可能因爲她刚刚有了弟弟领她有引人注意,唯有慢慢同小朋友講o下要守规矩,亦多些致電学校沟通,她亦會考多些幼稚園做backup。

回覆:Smallpigbb 的帖子

追不上要轉校,咁學校/老師會勸退嗎?

引用:追不上要轉校,咁學校/老師會勸退嗎? +

原帖由 lala229 於 12-09-30 發表
追不上要轉校,咁學校/老師會勸退嗎?
唔會系自己决定轉,唔好以为学校叫佢退,系個媽媽觉得小朋友唔適合。

N升K,點先升? 呢個問題講咗幾年,都無答案(如in 其他pn一樣, 點先收?); 無論收與否,讀km pn 都要報定其他K先上策(就算讀其他pn都亦會), 不喜歡此安排不報為佳, 以免愛兒未獲K位事後不快.

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實大家有無諗過,N班其實多人過K1架?
我估學校係睇住K1個學額出offer俾N班學生
但到N班有offer嗰d唔讀所得學額,用嚟收外來生定自己N班學生,我只能講,理解學校想收合適嘅小朋友
恐龍家

引用:其實大家有無諗過,N班其實多人過K1架?我

原帖由 小曳人 於 12-10-01 發表
其實大家有無諗過,N班其實多人過K1架?
我估學校係睇住K1個學額出offer俾N班學生
但到N班有offer嗰d唔讀所 ...
完全認同。

係啊! 不喜歡此安排不報為佳!! 我就一定不報啦!
諗下, 在這種制度下, 次次校長和老師望住你仔仔囡囡, 不係諗如何好好教育好這班小朋友, 而是時時"評估"這班小朋友"合不合適"學校, 不好的小朋友, 不是諗住點樣"教好"他, 而是"不合適"學校不用留. 問你驚不驚?

醒目開學勳章 貢獻勳章

合適與否,同教唔教好無直接關係,教育工作者唔應該因為你唔能夠繼續升讀而對小朋友有唔公平嘅待遇 (自願/非自願離校都一樣),學校行政問題唔應該會影響到老師教學!
家長同時都响度揀學校,大家好鍾意嘅"龍校",一樣有小一學額不足應付K3畢業生嘅問題,坦白講,我當初報呢間學校嘅原因,係因為報N班易升K1過K1先報,呢d係個人取捨問題
恐龍家

古語云: 有人有空氣之地, 總有不如意事....
當遇上不幸時, 人是可以選擇用積極正面之心態或消極負面態度去面對?  以負責任態度面對者, 必能提升個人質素; 以受害人自居者, 一生與受害為伴, 自此一沉不振.  
合不合適還會出現在中小學及工作環境中, 漫長人生路, 終日以驚恐心態渡日, 怎能活得快樂?

回復 fishingcat 的帖子

Agree!
所以我以不選這類學校, 因為不想" 終日以驚恐心態渡日, 怎能活得快樂?"
該面對的一定要面對, 但可以避的就避, 不想多一事.
幼兒小小年紀, 要入學已經注定要面對入學interview一關, 若非因不合適, 否則之後若還要面對轉校, 重新適應環境, 實在也太辛苦了.  
而已選報這類學校的家長, 就真的要有心理準備了

其实我都明白為何KM不完全收晒所有N1学生,第一学位有限,第二原來真的有小朋友會咬同学和打同学,若我是老師或家長也不想有這樣的学生在課室影响同学!亦有一些学生不肯說話,不表達。雖然我都想其N1直升k,但也明白他的原因,只希望他可收多些N班学生!

只靠兩個月就西走N班學生,有點兒太快同埋老師都未比夠時間去培養個小朋友啦。這是否代表n1 interview 時他們撰錯學生?咁佢哋又點知k1 interview 撰入來的又冇再撰錯?n1 撰得入來就應用心教而不是草草兩個月就cut loss 咁!個人意見

其實都係四個字「供求問題」

回復 bebe1 的帖子

Totall agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

回覆:yingval 的帖子

I know there are kids who bite other kids in class that got promoted to K1, but my boy bitten by that same boy twice, the teacher didn't notice til I saw the injury at home.
If there are less K1 space than PN class, why they don't take the kids who are on waiting list after some kids withdraw ? And rather call outsiders to fulfill those availability? And hope this year they won't write on the notice priority will be given to existing students!

我仔仔都係由KM N1讀到現在K3.
當年申請時已知道N1未必一定可以原校升讀K1,所以亦有申請一、兩間其他學校作後備。
坦白講,劍鳴比其他九龍塘幼稚園功課算係較多嘅一間,課程亦不是最淺易嘅一間。
當年,我都擔心我仔仔上堂坐唔定及對老師提問冇回應,因佢平時在家嘅表現活躍、好動、唔專注,但老師嘅觀察居然係上堂尊心和受教,而結果係仔仔係上左K之後嘅表現証實左老師講嘅嘢。
講咁多,係想講,小朋友性格是否能和教學模式互相配合係好重要。啱讀KV未必啱讀SC,掉轉亦然!
每年不少N班小朋友(無論可直升K1與否)轉去其他更適合嘅幼稚園,如德望,KV,SC etc,不等於這些小朋友唔叻,但亦不等於KM唔好。只係,父母可以再揀適合嘅學校,學校亦可以再揀適合嘅學生。
除左小朋友,父母嘅教育理念是否能跟學校互相配合,個人猜測,亦有可能係考慮因素之一。可能最近報得多小一,家校合作,呢四個字已入左腦。

小小建議,老師有feedback比無feedback好!你可以請教老師有咩方法改善小朋友嘅情況,如家長有心、正面接受及面對問題,上堂三小時,在家起碼有6-8小時,老師所指嘅問題,小朋友一定會有改善。另外,on waiting不等於放棄,無論學校對小朋友或家長對學校。

樓主經過多位家長們提供意見,應該心中有答案了; 多咀一問, KM 收你個仔讀K1, 你仍會否考慮或無論如何都轉York?  據聞York 程度很深尤其英文。
‹ 上一主題|下一主題