用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教認字
go

請教認字 [複製鏈接]

我小朋友今年k1, 我平時問佢字, 教佢野都吾係好鍾意答我, 我成日以為佢吾識, 平時問數字, 顏色就十問9吾應!  一係就亂答一通, 久吾久又啱!  但係老公同學校老師都話佢識.

今朝畀佢聽歌仔學英文, 佢就指畀我睇佢識咩字.  Monday, afternoon 都識.

sigh.....我都吾知佢係識吾想答, 定係真係吾識!  平時我教咗佢嘅野, 我點樣考到佢係識吾識呢?  請指教!

.

0    0    0    0

回覆:melonfans 的帖子

bubucatcat 發表於 12-9-24 13:18
好明顯唔想答你,唔好迫小朋友答問題,小心弄巧成拙!

所以都好想揾個方法知佢識吾識?  返學知佢吾識就教番佢!

回覆:melonfans 的帖子

melonfans 發表於 12-9-24 09:00
我小朋友今年k1, 我平時問佢字, 教佢野都吾係好鍾意答我, 我成日以為佢吾識, 平時問數字, 顏色就十問9吾應! ...

我會話今日星期一啦,我唔記得英語點講,阿仔可唔可以教下媽咪啊,我個小朋友就會教我架,咁我就會知佢識唔識

kaqi1101 發表於 12-9-27 08:09
我會話今日星期一啦,我唔記得英語點講,阿仔可唔可以教下媽咪啊,我個小朋友就會教我架,咁我就會知佢識 ...

mm.....因為我吾會刻意分中文定英文, 所以佢吾會知到係英文定中文, 佢想講咩就講咩!

佢有時會叫:  mami, refill water please!

mami, 無水呀!
‹ 上一主題|下一主題