用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 入啟基的「啟思幼稚園」要面試了!
go

入啟基的「啟思幼稚園」要面試了! [複製鏈接]

亞仔入報下年PN, 收到信要面試了!才15個月的他,interview 會做咩呢?好緊張呀!因我同我亞仔都係第一次,唔知問咩,考咩?又唔知要準備d咩?浄係知要早15min到~

1    0    0    0

回復 angel-papa 的帖子

唔知你報邊間啟思,因為可能間間面試形式唔同。我兩個仔讀沙田分校,果時考n班,細仔都仲未識行。係group interview,每個考生由一個家長陪住in。冇單獨面見問問題,只係播音樂,叫d小朋友跟住做動作,同埋俾d玩具生果d細路,每人取一個,叫佢地請父母食,然後叫佢地放番落個籃度,睇下識唔識得收拾。成個過程大約十五分鐘。一班有兩三個老師帶領,主任在旁評分,校長都會入來睇。

最後,老師逐個問家長,係咪一定選上午班,定話下午班都可以。因為多人申請,如果你話下午班都得,收既機會會大過只堅持讀上午班好多。

回覆:cherithlai 的帖子

我係報九龍塘嗰間。唔知係咪差不多呢?

回復 angel-papa 的帖子

你不如睇下BK另一個討論區"談幼兒園",有人開左個TOPIC講IN啟思PN班的︰

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2459109&extra=page%3D1

下午班係番幾點至幾點架??
‹ 上一主題|下一主題