用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問選擇那個區來升讀中學比較好?
go

請問選擇那個區來升讀中學比較好? [複製鏈接]

請問各位太太、 ohnono khmamaredkoni等,小兒就讀深水區小學,班主任話屬於B1尾生,亦可選擇報觀塘區,旺角請問選擇那個區來升讀中學比較好?選校策略應怎樣?謝謝!

0    0    0    0

今年升中人數,單係深水已經少近200人,觀塘重多,少近400多人。

本來少了同學競爭本來就係好事,但同時band 1的人數亦自然會減少。即是原本是band 1尾的同學,有機會跌落band 2。

除了因減少人數會跌band之外,從來介乎邊緣的學生,我都唔主張轉區,特別是由弱區往其他區。分分鐘跌band,跌起上黎,你所選擇的學校全部錯晒,派左去d冇人揀的band 3中學就後悔莫及。

如果穩穩陣陣係深水band 1尾學生,大抽獎時你大可選擇長天、瑪利諾神父。

a_mum2009  請問官塘人數小左400人而令band 1 人數亦會減小, 係咪即係 e.g. 往年有1500人,  每個banding 500人, 但減左400之後就每個banding 不4百, 所以邊緣人有機趺左  發表於 12-9-26 09:31
:verycold: :verycold: :verycold:

觀塘不嬲都band1學位不足,不要白白送死

油尖旺是強區.深水埗Band1尾去到有機會變Band2,小心小心.

ohnono 發表於 12-9-24 12:21
本來少了同學競爭本來就係好事,但同時band 1的人數亦自然會減少。即是原本是band 1尾的同學,有機會跌落band 2。

你都幾心水清噃,如果某某校網的學生人數急跌,連其Band1學生人數都會跟住一齊急跌,但又未必個個人都識咁諗!唔知啲老師會否執生睇餸食飯,參考吓啲跌幅而相對調整一下對上屆邊緣人分界線的估計,唉,出年用咗新組合的Pre-S1成績巳經令到出年估Banding準確度有變數,仲要加埋呢啲因素,邊緣人真係要自求多福。

1   2   3   6  8

回覆:請問選擇那個區來升讀中學比較好?

我小朋友藍田區讀書,第一次呈分band 1c,  應該係邊緣果種添,咁今年咪好危險?

請問各位, 小兒亦是就讀深水埗區小學六年級, 家住九龍城, 第一次呈分試後, 老師告知小兒是Band 1(沒有告知是band 1 頭, 中或是尾),請問轉校網到九龍城, 是否會跌banding, 應該揀深水埗抑或九龍城校網升中才好呢, 請指教!
Anthony 小翰仔是我的心肝寶貝

回復 mandy2007 的帖子

理論上深水埗比官塘強但比油尖旺弱, 轉去油尖旺就無謂啦, 轉去官塘都可以考慮下. 你都係睇定o的先再決定, 能夠推高成績就盡量努力o的, 出年個band1%會有變動, 冇人知會好咗定差咗, 如果band1尾成績最好選校保守o的.

多謝您們各位給的意見,我會出力谷佢成績,希望佢有幸能谷到B1A

引用:請問各位太太、+ohnono、+khmama、redkoni

原帖由 mandy2007 於 12-09-23 發表
請問各位太太、 ohnono、 khmama、redkoni等,小兒就讀深水埗區小學,班主任話屬於B1尾生,亦可選擇報觀塘 ...
旺角 最佳

khmama 發表於 12-9-25 16:31
回復 mandy2007 的帖子

理論上深水埗比官塘強但比油尖旺弱, 轉去油尖旺就無謂啦, 轉去官塘都可以考慮下.  ...

khmama,

我小兒又係深水埗區小六生, 成績不太好屬2c或3頭, 如果轉去中西區, 是不是很危險?

請指教!

回覆:humbertcarol 的帖子

中西區得兩間band3學校揀,又好大機會跌band,轉過去冇著數。但係深水埗啲band2尾band3學校嘅校風似乎唔多好,最好可以維持band2成績,自行可以成功,唔使等抽獎。你小朋友嘅英文得唔得?

khmama 發表於 12-9-27 08:09
中西區得兩間band3學校揀,又好大機會跌band,轉過去冇著數。但係深水埗啲band2尾band3學校嘅校風似乎唔多 ...

英文成績平均70分左右, 我非常苦惱. 搬又煩唔搬又煩.

我有諗過, 用番深水埗區揀它區的九龍城學校, 如九龍塘中學 / 彭學高等......唔知這樣好唔好?
‹ 上一主題|下一主題