用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 請教在此校家長關於拔尖補底或支援
go

請教在此校家長關於拔尖補底或支援

1)請問福附高年級有分精英班嗎?
2)如無精英班,請問有無拔尖補底?如何拔尖補底?
3)簡介會老師說唔駛驚stern and care,請問係點樣呢?有無支援一啲專注力不足或坐唔定既小朋友呢?定係一心諗住唔收呢類學生?

回覆:bebesoky 的帖子

我都想知

引用:初步了解福小是一間有紀律的學校,過老師

原帖由 baba987 於 12-09-24 發表
初步了解福小是一間有紀律的學校,過老師係好有耐性的,
每班有都有活潑嘅小朋友,但老師會用獎勵及懲罰 ...
獎勵是貼紙?讚美?
罰是記過?定係點呢?
其實想具體點去了解。

因去過學校示範課,見學生比較靜

係唔係6年都唔會有拔尖補底?定係homeroom模式做了?

引用:觀課比較數靜,你有否觀english+class+;我

觀課比較數靜,你有否觀english class ;我又不覺好靜;因我仔亦做demo!
是觀English class, use big book tell story and at last teach some phonics

引用:每班老師都小小唔同,以我班做得好乖,就會

每班老師都小小唔同,以我班做得好乖,就會貼貼紙係happy face,唔乖就貼sad face, 不過啲小朋友儲得多貼紙 ...
這樣就明多了