用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試問題
go

呈分試問題 [複製鏈接]

請問呈分試係由學校自己出卷,還是由教統局統一出卷? 謝謝

2    0    0    0

回復 bata 的帖子

當然係學校出卷啦!

引用:回復+bata+的帖子 當然係學校出卷啦!

引用:Quote:原帖由+vincher+於+12-09-22+發表回

引用:Quote:原帖由+angelababy2011+於+12-09-23+

原帖由 angelababy2011 於 12-09-23 發表
仲有你係永遠見唔到份卷
我哋都係,一切只能講個信字。

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

家長係睇唔到份卷,但學校應該會派卷給同學對一次答案,如有錯漏,同學都應該要即時向老師反映。

阿仔以前學校係由不同老師改批,或跟鄰班的老師對掉改批,學校亦已力求避免出現偏差。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:bata 的帖子

係學校出卷,但唔會派返屋企,因為教育局會有人去學校查卷,睇下學校出卷既深淺程度,例如學校出深d,小朋友係全港既分數就會高d,我女間學校就會堂上對卷同埋學校會统一老師改卷

我地都係唔會派回家, 但在家長會, 校長會解說呈分試之標準及安排.  
考試之後會在堂上對卷, 睇吓有無計錯分.

回覆:kayannie 的帖子

學校份卷嘅深淺唔會影響全港排位,真正影響排位係中一分班試嘅成績。

回復 khmama 的帖子

其實太淺的試卷難分高下,只會對程度高的小朋友不公平!太淺,只會鬥做卷細心!不過,我兒試過有一年呈分試過深,連一向考得90多分的小朋友只合格多些,grade C,結果自行就比下去!

回復 angelababy2011 的帖子

我兒已是中二了,也免被折磨!

引用:學校份卷嘅深淺唔會影響全港排位,真正影響

回覆:vincher 的帖子

最需要适应嘅地方係......接受他剛合格,而非80/90分

vincher 發表於 12-9-24 15:11

最需要适应嘅地方係......接受他剛合格,而非80/90分 ...

以前會問全班最高分係幾多分?-----看看跟最高分的同學相差多少。

而家若問全班最高分係幾多分?-----你不會得到答案,換上的總是全班的平均分,或是還有好多同學都低分過我之類!

將來若再問分數的話,對唔住,一概唔答!

Yanamami  有! 菲傭標準答案: I don't know, mum.  發表於 12-9-25 07:58
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:vincher 的帖子

回復 ohnono 的帖子

Exactly!你完全了解踏入青春期的孩子

我兒係呢方面俾唔到什麼驚嚇我,他一向都是中下成績,跌無可跌或低處再低D,唔多覚!

我阿仔剛升中一一個月, 成日都話好少功課。都唔知佢點...........
‹ 上一主題|下一主題