用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間幼稚園的極端例子
go

讀兩間幼稚園的極端例子   [複製鏈接]

成日都聽到有人讀兩間幼稚園而被人閙.對於我,如果小朋友係讀一間local學校想學好d英文而讀另一間int'l學校,我本身不太反對.但自己不會咁對自己的小朋友,因為覺得真係太辛苦,時間好趕,日日好像活在壓力中.不過好多人都講過,自己的小朋友不同,好有體力.所以雖然我自己不會咁做,但也不太反對別人咁做.

不過有d例子我自己就有少少反感.例如讀兩間好谷好近似的學校(eg:km加kv),又何必呢?

大家有冇聽過或知道其他好極端的例子,分享下.同埋如果知道家長的解釋可唔可以分都分享埋,我真係好想知道大家的原因.謝謝!
   1    0    0    0

我知道有人讀二間幼稚園一間係九龍,一間係香港.我覺得好辛苦囉.

S.TANG 發表於 12-9-21 14:12
我個FD個囝都係讀2間幼, 不過就好近. 都係西貢. 但我見到佢哋真係冇辦法, 小朋友係混血兒, 但唔識講中文.  ...

所以我話我唔完全反對人地讀二間.

但如果好極端個d,我真係諗d父母會唔心痛架咩?仲咩要搞到個小朋友咁辛苦.小朋友好可憐冇得反抗.

大白豬 發表於 12-9-21 14:23
唔好話幼稚園, 我識人幼兒園都已經讀兩間. 一間國際, 一間local. 日日7點幾起身返學, 中午放學後趕頭趕命食 ...

如果係幼兒園我就極力反對.幼兒園都係返去玩啫,唔使咁呀.好恐怖.
小朋友真係好可憐,如果我有呢d朋友我會鄙視佢囉.

大白豬 發表於 12-9-21 14:50
回復 fruitfulsnoopy 的帖子

要講的都講左, 她的父母覺得無問題, 因為囡囡已經沒有午睡,  還說抵過返全日, ...

好可憐啊!

jojoplanet 發表於 12-9-21 15:48
小朋友出世至6歲呢個階段睡眠, 均衡飲食, 適當運動 (去公園玩不同設施) 為最重要.. ...

不過真係人人唔同,我的小朋友唔瞓晏覺,夜晚都係9至7.睡眠時間真係勁少,但我唔會用呢d做借口俾佢番兩間,因為就算唔睡,在家hea同去返學根本係兩回事.何況仲有travel呢.

tt28 發表於 12-9-24 14:36
我家留下是一間國際幼稚園, 成日都見有小朋友讀2間啦, 最心UP有位成日都係路旁食飯, 有次重見小朋友一路食 ...

係街到食飯,好慘呀!

minna-no 發表於 12-9-27 11:37
唔識同呢d父母溝通

冇錯.其實我開呢個post,係最近我身邊有個fd今年俾小朋友返二間,仲要好極端的例子.我真係好心痛佢個小朋友,但勸已勸過,佢不停用好多藉口解釋,但對於我根本唔成理由.
我真係好想知道佢地諗咩,咩心態,同埋唔心痛架咩?
有時我小朋友放學,有另一樣課外活動上,有時見佢都攰,我都好心痛.而想放棄俾佢上(佢上完堂係仲有時間午睡的).
‹ 上一主題|下一主題