用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒參與
go

沒參與 [複製鏈接]

3    0    0    1

K3無得去旅行係幾可惜,不過為左小一面試,都無法。

至於家教會,我係full time mom都無加入,同那些太太、C9 mingle真係吳係人人喜歡,況且幼稚園讀3年,小朋友又細,吳參加ok。不過到小學,就最好隨俗,當為增加歸屬感好、為收風又好。

悲..讀書都要搞政治

回覆:ha8mo 的帖子

其實你噤樣做人都幾辛苦,幸好旅行都是小事,同埋人地都冇必要事前通知你啦,是否應該出通知全校家長投票旅行日期?什麼日子都有人得有人唔得,你有有了解是校方同那人決定旅行日期,也不要自行對號入座那班家長,更何況凡事相信有得必有失,其他家長有參與事務當然比你早知是好正常,如你想和她們一樣,你都可以參與,否則也無須不屑她們行為,因為她們有付出而你沒有。再者,噤小事就認定人地陰謀論,未免過於無知。 尚且,幼稚園家教會都不太複雜,到小學先至知道家教會之重要性。

回覆:luilui007 的帖子

你不是交際能力低,而是很自我中心,事實上,你認為人地冇心也好,為自己都好,仍心有不甘! 如你認為面試重要,你咪放棄旅行,好簡單的事已解決,無謂諗埋D冇謂野

引用:好唔開心我同老婆一直都沒參與兒子幼稚園的

原帖由 ha8mo 於 12-09-20 發表
好唔開心
我同老婆一直都沒參與兒子幼稚園的家教會
小時我都沒為意會有什麼問題
樓主, 你可以直接同小朋友講,因為一早報名,所以當天要去參觀小學,去不到旅行。再跟小朋友說,幸好學校一年有兩次旅行,下次再去返啦!

回覆:沒參與家教會的壞處

這令我聯想到放工要應酬老闆或客人,又或乎「埋堆」。

引用:其實你噤樣做人都幾辛苦,幸好旅行都是小事

原帖由 luilui007 於 12-09-21 發表
其實你噤樣做人都幾辛苦,幸好旅行都是小事,同埋人地都冇必要事前通知你啦,是否應該出通知全校家長投票旅 ...
非常同意!

其實樓主思想有點負面,只看到「參加家教會只係同啲C9吹水」,但整個旅行是由家教會一手包辦,即你眼中不屑的C9真的有付出。你不但沒有感謝人家的付出,仲要話人地唔就你?  

相信參加家教會的家長多是為了解多小朋友在校的情況,而出一分力。「同其他C9吹水」只係少不了的過程。其實只是一件小事,無需想得太多、太負面。

ha8mo 發表於 12-9-21 00:08
斃在個仔日日問我地交左回條未如果佢知道係因為要面試而冇得去旅行
我覺得佢唔會in得好囉
...
咁咪去番disneyland/ocean park 補數law!  你都知考小一緊要過旅行, 睇你點同個仔講, 我校d家長個個掛住去interview, 無人在乎, 有咪去, 吾去又無咩所謂嗰隻!

tum掂個仔最緊要, 吾洗理其他人!  

你想得是否太複雜?旅行日期是為全校人而訂,怎能遷就一兩個人呢?入家教會是多知說學校的運作,在當中表達家長的意長,不是為自己的利益。

引用:其實你噤樣做人都幾辛苦,幸好旅行都是小事

原帖由 luilui007 於 12-09-21 發表
其實你噤樣做人都幾辛苦,幸好旅行都是小事,同埋人地都冇必要事前通知你啦,是否應該出通知全校家長投票旅 ...
讚同你講法!這樣想的太多只會令自己不開心!

我小朋友幼稚園冇家教會, 旅行由學校安排, 我地家長都冇 say, 佢話邊日就邊日, 就算定咗都可以因某啲原因而要改期, 咁家長都控制唔到架喎,  我女上年 k3, 學校旅行係平日, 仲要係十月中, 十月中其實都仲有好多學校在面試中的, 就算係平日都一樣有學校面試.  咁學校都預計唔到架喎, 邊到就得晒咁多人呀. 坦白講, 如果一個 k3 小朋友, 都覺得去旅行比去考小學緊要的話, 做家長的都幾失望.

在我心目中,你這樣的家長都幾自私,凡事只諗自己同小孩為先,認為人地要就你,可惜你一點不付出,也否定人家的付出,希望你可以參與一下,明白人地的決定及難處。

Please! I am
The vice president of the PTA in a kindergarten last year.  My son was in n class by that time.  We organized the picnic too and the picnic date crashed with three k1 interview of my son including st Margaret church and pui ching but we gave up all three interviews to go to the picnic!

Please be positive!

回覆:carng 的帖子

We should try to appreciate what the committee of the PTA do for the others.  They are all volunteers only.

回覆:沒參與家教會的壞處

如果個個參加家教會的家長都是為了「有人就」,莫說是旅行,可能連開會都開不成

‹ 上一主題|下一主題