用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心
go

嘉諾撒聖心 [複製鏈接]

請問有冇家長可提供嘉諾撒聖心上午校(私立部)同下午校既分別?  我要幫個女揀小一, 唔知上午校係咪程度深過下午校呢? 有冇家長可以幫幫手提供意見? 謝謝
   1    0    0    0

上午校是私校,下午校係津校,上午深d但下午校資源就好d(因為政府有補貼…上午校就p1-p6都是返上午班,津小就P5同P6返全日…你仲想知乜野?

多謝你既資料. 上午校有無精英班?  每星期係咪都有dictation?  功課會唔會好忙? 我擔心小朋友跟唔上,因為我本身係working mom.

聽閒c校程度比較深,升中派位很好(我不是說比下午好,因為我不清楚).

撘單問下聖心是否活動教學?  上下午教學摸式有冇大分別lei?
最近聽到一些有關紅色教材的報導,不知是否傳媒制做新聞,借題發揮,有冇聖心家長可comment 下.

回復 好心急人 的帖子

上午校無精英班。
默書:每學期中文4次,英文3次。
功課不算多。

好多謝LingChiBaBa的資料. 請問你的女兒在c校讀得開心嗎? 老師是否有愛心及有耐性? exam既內容是否与書本/上課時所教的差不多?  是否60分合格?

回復 好心急人 的帖子

亞囡出年升中啦,基本上都讀得好開心,不過佢唔係SHCK上,小一開學時要D時間適應。
老師比想像的好很多,亞囡很喜歡老師的。
測考有範圍,並不存在教淺考深的問題。
60分是合格,但如果要確保上SHCC,平均分的安全線建議設在85分以上。

回覆:LingChiBaBa 的帖子

真多謝LingChiBaBa嘅資料,請問你有冇幫阿女揾補習?

回復 好心急人 的帖子

我囡祇有補普通話,因為係粵教中。舊年小一開始已改普教中。

另外,出年(13'-14'學年)同後年(14'-15'學年)係小一4班年,即係小一會比今年(12'-13'學年)多收一班。

‹ 上一主題|下一主題