用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何選擇政府S位好?(幼稚園)
go

如何選擇政府S位好?(幼稚園) [複製鏈接]

見曾有D家長話選學校(幼稚園)唔好用盡三個選擇只選一間心儀的,何解?點可以知邊間S位好同點衡量是否適合呢?是否所有學校都可參觀?
是否所有政府S位學校一班人數都一樣?大概多少人一班?
請問有冇家長可以賜教?多謝

p.s.有冇邊間推介,本人住大埔,不介意跨區。
   2    0    0    0

回覆:kicks_collector 的帖子

從冇聽過只填-間。不過唔建議填區,因為每間中心都唔同,如你只填區,即係話任何-間中心響該區有位的
話,就有機會派比你。所以你要親自去參觀下,再揀你心儀的三間。另外,每年二、三月都會公佈每間中心的學額同三個選擇的分佈,你可以參考依啲資料,估下你小朋友有冇機會可以響該年派到位。

回覆:kicks_collector 的帖子

我相信大部份都可以參觀,點樣分班同一班有幾多人,應該每間機構都唔同。

kicks_collector 發表於 12-9-19 00:11
見曾有D家長話選學校(幼稚園)唔好用盡三個選擇只選一間心儀的,何解?點可以知邊間S位好同點衡量是否適合 ...

S位=Special Child Care Centre=特殊幼兒中心

用唔用盡3個選擇係家長既決定,你住大埔(大埔及北區),有以下選擇:

1.協康會雷瑞德夫人中心

2.協康會天平中心

3.香港基督教服務處祥華特殊幼兒中心

如果你填哂3間.邊間有位就派邊間比你,點知邊間最快有位?

康復服務中央轉介系統輪候冊
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

人手分配係點?

受資助的特殊幼兒中心是按整筆撥款津助制度獲得撥款。在此制度下,營辦機構必須按服務協議聘請
特殊幼兒工作員、社工、護士、物理治療師、職業治療師及言語治療師,但可靈活地調配資源,按服務
需要自行決定人手安排(包括特殊幼兒工作員的實際人數)。因此,社署沒有特殊幼兒工作員實際人數的統計。

我自己區有兩間s位,其中一間人手比例1:6,有10班,有3T服務(物理治療、職業治療、言語治療),護士,社工,
特殊幼兒工作員,另一間就按能力.1:6及1:7一班都有。

so 你自己可以打電話去你想入既(可以係近屋企,可以係你聽過有口碑)s位要求上堂時間參觀,主任(社工)
會安排接見,你就可以問清楚間s位既實際人手比例,師資、年資,至於點衡量,個個家長都有自己要求/選擇。

我既要求係:

1.中心位置要係自己住既區域
2.中心衛生環境、設施足夠及多元化
3.專業人員既年資及流動性
4.小朋友既缺損程度,分班安排(按能力? 按年齡?按病情)

我朋友要求:
1.邊區都得,最緊要快,睇左康復服務中央轉介系統輪候冊,邊間最快入,就選邊一間
2.最緊要有校車服務
3.中心可以比多d 3T服務

s位好難推介,大家小朋友發展情況唔同,以我小朋友為例,舊年1歲時參觀,因為阿仔當時幾差.一舊飯.
1歲都未坐到,兩間s位都覺得適合。 好喇.到今年9月比左第2選擇我,我再去參選,先發覺間s位既cases 差
左好多,而阿仔既程度除左未識行,小肌差外,其他都ok,主任都話佢地中心小朋友認知程度同我阿仔差唔多既.
只有一個...咁...我就要考慮呢點,阿仔已經返普通幼兒園暫託,又跟到指令,言語問題不大,完全適應到,呢間s位可以比到既就係物理治療及職業治療,而呢兩樣都可以係E位做到(我係排E+S)。

不過如果9月派另一間比我(第一選擇),我一定立即接受,因為小朋友2歲開始都係嗰度暫託,同組小朋友認知能力相近,有正面刺激,所以就出現有其他媽媽話: 應該只選擇心儀既一間..因為我唔要呢個(第2選擇)派位,就要重新輪侯過s位,又要等1.5-2年。

回復 methy 的帖子

多謝你的分享,我現在明白了,那麼現在起要去參觀學了解一下每一間的情況!
‹ 上一主題|下一主題