用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想同小朋友面試K2,但佢好抗拒…
go

想同小朋友面試K2,但佢好抗拒…

依家間屋村學校仔由N1開始讀,個囡好鍾意,所以上年考到民生都放棄咗(因我都唔係特別喜愛,無謂轉)
今年想再試試報幾間,
同囡囡講帶佢去其他小朋友間學校玩,
但佢都get到係好似上年咁去面試,
講明「我唔鍾意面試老師,淨係鍾意鍾老師!」

我應該點做呀?…我怕佢去到又唔睬人呀…
我應該點威迫佢鍾意去面試、去玩呀?好苦惱…

回覆:想同小朋友面試K2,但佢好抗拒…

上年唔轉?你都選擇咗囉!點解又改變主意呢?你都係放棄啦!攪到小朋友好辛苦呢!

點解上年唔轉?考k2唔係仲難咩?而家唯有照報,到時睇心情啦,同佢講好似返playgroup ,in 完有獎勵。

K1唔轉, K2就無謂轉, 一口氣同校讀足3年, 比佢有個開心童年仲好喇!

機會錯過左, 就無得番轉頭

K1吳轉,K2的難度就高好多。
同埋如果轉大校,吳係cosy親切的村校,你小朋友可能吳適應,日日喊,你會吳會又吳想轉?
轉校係大事,吳好三心兩意。

小朋友越大越懂事,佢唔想interview逼佢去都未必會合作答問題。

上年唔係唔想轉,係因為心儀嘅學校唔收...最多都只有WAITING...
當時都一心諗住K2再試多次,
咁既然收嘅又唔係心儀學校,而且又諗住會再試,
所以咪無轉到囉...

咁我都知今年轉到嘅機會仲細,
都係諗住試吓架咋,
如果連試嘅機會都唔試...我會唔心熄..

今朝佢起身返學唔知點解忽然喊晒話:
「我要去面試老師度,唔返學呀」
唉...唔同俾太大壓力佢?
但我只係尋晚同佢輕輕提過吓會面試咗喎...
又無迫佢要點做點做...
唉...

引用:小朋友越大越懂事,佢唔想interview逼佢去

原帖由 gwlam 於 12-09-19 發表
小朋友越大越懂事,佢唔想interview逼佢去都未必會合作答問題。
講得啱呀,好多人以為小朋友越大越懂事,interview表現一定會越好,但係佢地忽略左小朋友除左認知叻左,不過玩性格、玩對抗亦叻左,就算小朋友幾叻,但係唔肯答老師問題,唔跟指示去做…一樣係無分。

starbabymm 發表於 12-9-19 12:56
上年唔係唔想轉,係因為心儀嘅學校唔收...最多都只有WAITING...
當時都一心諗住K2再試多次,
咁既然收嘅又 ...

輕輕提過都咁激動,如果真係帶佢去都好難manage佢嘅performance. 如果您真係好想報,試下了解下點解佢咁唔想interview, 令佢唔好怕interview先。您又傾下你嘅睇法,唔好特别勉强佢.

何必呢!心身發展好重要!

民生都算係吳錯的龍校,樓主吳要,咁樓主心儀邊間?

小朋友吳識全盤考慮,家長要疏導,吳通到選小學時,小朋友中意村校,抗拒好的名小,家長又聽從?

有d小朋友係特別容易有壓力,可能因為對自己冇信心,驚自己做唔到。所以越刻意叫佢點點點,佢就越抗拒。我地以為比佢早d有心理準備,可能反而令佢覺得好似好大件事咁!會有反效果!

回復 starbabymm 的帖子

試下唔用面試老師,話去另一間學校玩遊戲,個老師想睇下你幾乖、幾叻、幾聽話之類字眼,睇下哄得掂唔掂。但唔好日日講住,令小朋友有壓力。
我又咁睇,小朋友習慣咗現在的學校、老師,要佢離開comfort zone, uncertainty 會令佢不安,但細路很善忘,如果樓主認為插班的學校好過現在的一間,以平常心去,又何妨一試呢?

如果小朋友唔喜歡, 咁就無謂勉強.
佢已經與 同學 和 老師建立了感情.

回復 starbabymm 的帖子

何必強求,試過一次都唔得,小朋友又咁抗拒,返學的是佢哦

drama at hm helps .. you should try. make it silly and funny. my old kid did well at interview after rehersing many many times!

我都係幫個女轉左k2 學校,去左st cat, 佢當日入去前都有扭計話驚,最後二三分鐘後冷靜下來、所以試下無壞!

幸好你還懂得說: 如果連試嘅機會都唔試...會唔心熄..!

幾怕你會說: 如果連試嘅機會都唔試...會唔心熄..

我個女淨系半日轉全日班,都哭足一個月,呢幾日先穩定番,真系頭痛