用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 耀能/邁步/領思-S位
go

耀能/邁步/領思-S位 [複製鏈接]

請問耀能/邁步/領思呢3間私人S位邊間好D?有無過來人可分享經驗?
   0    0    0    0

回復 chaimum 的帖子

STEP(邁步)在中環及油麻地皆有中心,中環嗰間啲導師非常專業,有耐性及愛心,又會定期同家長聯絡,給予家長家居訓練既提示。我囝囝於過去1.5年有顯著既進步,都係多得STEP既團隊幫助。Highly recommended

fandd,

謝謝你的意見!

請問step是否唔包治療師?你囝囝幾歲開始讀?現在還有上嗎?

請問呢3間既收費貴唔貴??? 同埋有冇學費減免???

與一般私人S位一樣,STEP也有言語治療師及職業治療師提供服務,但次數不多,每月約1次。但如果治療師認為小朋友有需要上多些課時,家長便要額外支付費用(每節50分鐘收$850)。現時STEP的S位收費約$8000,清貧家庭可申請減學費。

自本月開始,由於我囝囝開始上主流K1,故已沒有上S位,只每週上言語治療1次。

回復 kaka1128 的帖子

耀能 - $8,300 (包言語及職業治療)
邁步 - $7,500 (唔包言語及職業治療) 可申請資助
領思 - $8,000 (包言語及職業治療)

fandd,

再一次謝謝你解答,亦為你囝囝有顯著進步而高興。

想再問上這課程期間,你囝囝有無上其他治療或針灸?因我資源有限,只能選一,想知多d上私人s位是否較好的選擇

返S位你一定會睇到小朋友有進步, 快定慢就因每個人唔同, 唔返就會浪費時間, 針灸同另類療法我個仔從未試過, 效果唔敢比意見

kc61282

謝謝你意見,我記得你小朋友之前係番耀能(灣仔),請問是否唔太近mtr? 耀能話金鐘mtr近d,咁出mtr後應點行呢?

過去1.5年,我囝囝除咗返私人S位,也曾做過針灸四個月,平均每週做兩次,但效果極不理想,原因是每次針灸過程中囝囝都極度抗拒,並好激動地大喊,針灸後1小時才能平復心情。經過四個月的治療後,眼見對佢毫無幫助,但又要令佢激動大哭,我擔心長遠會影響佢既情緒及心智發展,所以就停咗。

雖然有報導指針炙能有效幫助部份患自閉症既小朋友,但我相信未必人人啱,我囝囝就肯定唔適合啦!反而之後增加言語治療既時間,仲有唔錯既效果。

P.S. 針灸既費用都唔平,每次收$300,藥費另計(每劑約$301日食2)

Already reply to u, check pm pls

回復 fandd 的帖子

我覺得有d鍛鍊口肌方式更有用 (醇個人意見, 不喜勿鬧)

fandd  「鍛鍊口肌」當然有用,為訓練小朋友能日後說話前的重要準備,這也是言語治療的其中一個環節呢!  發表於 12-9-21 22:40

fandd & kc61282,

再次衷心感謝你們的意見及分享
‹ 上一主題|下一主題