用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

您好!
我有以下問題:
1.  
我一向很重視女女的睡眠,所以開學起我就沒有去奶奶度食飯(佢地8:00開飯),我不懂得煮飯,現在都是煮很簡單的,但會以有營養為主,不過就好小(送)。

2.  
我女女4:10先返到屋企,回到家,我又唔想佢太辛苦,所以會俾佢邊看電視,邊吃水果,再做功課。到做功課時又自已發自己脾氣,俾佢訓,又唔夠時間,而且一放學叫佢訓又唔訓,於是今日叫佢做功課,佢就認唔住係書枱訓,但如果午睡後,就變成要10:00才能睡。我知道要9:00前睡會好點。

1。其實我係咪應該堅持,小(送),還是去奶奶度食,多點營養
2。放學回家即做功課,會唔會太迫佢,沒有午睡,又可能做做下功課訓左係書枱

回覆:jeoy126 的帖子

如果叫佢先做功課,會唔會迫得佢太緊;還有,在無精神的情況,做功課會唔會吸收唔到。

佢放學返黎叫佢訓,佢唔訓,(佢本身唔鐘意訓),因為佢覺得訓左就無時間玩。

而家升小一,覺得時間好唔夠用,每日放學至睡覺,得4個小時,有時覺得佢好辛苦,好心痛,但我又唔能夠由佢,而家夜晚連睡前談心,都唔敢,怕佢夜訓

好多謝你既分享,你既經驗實在可始幫到很多人。

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

請問如果時間唔夠用,應該選以下那件事先做。

我女一般8:00-9:00就訓,放學在補習班做2小時功課,食飽飯,沖涼,已經是8:00

沖涼後應做咩最先,最重要,因為佢好快就眼訓。
1, 讀故事,談心
2, 溫習
3, 練琴 (如果唔練,就只可以星期六日才練)
4, 公文英(佢已經學左一年,如果唔做功課,可能要停)

因為通常只可以做到一樣野,佢就訓,我真係唔知邊樣先

我本來辭左份工揍佢,揍左半年,而家返工,所以一定要在補習社做功課。我有同補習社講要溫習,但當然我覺得唔可以完全依賴補習社,所以都要自己溫下。

本來日日都有故事後才睡,她已養成每日故事習慣,(我講故事係照書,每個字指住讀)係讀故事時,佢都識左好多字。但自升小一開始,故事時間就唔係日日有,而練琴都係,每日好似只可以做到其中一樣。我又覺得樣樣佢好似好重要,加上佢係有興趣,只係無時間,我又唔想影響睡眠時間。

你說得對,上星期英文默書好多,無練琴,而家亂晒。

我係咪應該照練琴先,有時間就故事。公文就放棄,會唔會好浪費。
但故事小左,會唔會將以前既習慣,都浪費左,會唔會以後無睇書既習慣。

多謝你回復.
我屋企直程無電視機,所以都無得睇.
補習社就一定要去,因為夜晚無時間做功課,屋企無人可以叫到佢做,佢又唔會自覺。
咁公文英呢,學得好好地,而家係咪停?係公文既進度都好快,平均一個月升一級。

請問想學作文或作句(中文),我想買書睇,今日係書包,見到好多不同的作文書,不知選那一本,你有無好介紹

多謝你意見^_^ 我都係諗住自己睇,平日係女女作文時先可以俾正確既意見

‹ 上一主題|下一主題