用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 刪除
go

刪除

量子光波閱讀法 !!!!請問有無人上個此課程? 真的有效嗎?

引用:量子光波閱讀法+!!!!請問有無人上個此課程?

原帖由 celiamum 於 12-09-17 發表
量子光波閱讀法 !!!!請問有無人上個此課程? 真的有效嗎?
本來自己不認識的東西從來不評論,但「量子光波」這詞太吸引,除了在高中物理學和聖鬥士星矢卡通中,再也沒聽過這麼酷的字了。

上網一查,小朋友每分鐘可讀三千字!再看以下示範,

http://www.youtube.com/watch?v=O9ejxdPn1CA&feature=youtube_gdata_player

只可說句,你當我們家長白痴㗎?!

tttw1  星矢裡是邊個用量子光波?唔記得左.請告知,thanks.  發表於 13-5-27 02:13
shadeslayer    發表於 13-5-26 12:02
irene1128  家長說得太好!!!! 請學語文的回歸基本, 由最簡單的多讀多寫做起吧!! 多讀書自然會找到適合自己的一套閱讀方法, 訓練出最適合自己的速讀技巧啦  發表於 12-10-5 20:18
QQee  哈哈, 真係有人信呀..........  發表於 12-9-19 12:47
chaselam  『當我們家長白痴』只可以講有市場  發表於 12-9-18 19:12

小女剛升中一,記性好差...剛有個舊同事介紹這個課程....講到好得....但上網查資料...又唔見有太多相關資料...所以都有所保留...

橋唔怕舊, 最緊要受

我係一套日劇見過, 個女主角就係咁好快睇完一棟書.

cow 發表於 12-9-17 21:29
我係一套日劇見過, 個女主角就係咁好快睇完一棟書.

我知,日劇SPEC中的戶田惠梨香,不過她是個超能力者 

記性差,通常同佢嘅作息時間,飲食、身體素質有關,而唔系真系需要咩課程。

首先,佢瞓得系唔系足夠多?升中一嘅女女,起碼都要瞓足9-10個鐘,佢有冇?如果佢唔夠時間休息大腦,點可能令嗰腦裝到嘢。
其次,早餐有冇食?屋企多唔多食魚?以我所知,唔食早餐嘅小朋友記性會唔好,食多D魚對記憶力有幫助。

celiamum  佢真係瞓符唔多夠... 又唔多食魚....  發表於 12-9-18 18:01

jeoy126 的帖子

要小朋友去記文字,當然係唔記得啦,但係你試下問佢琴日套電視劇講咩,相信佢可以背誦如流。何解?皆因人腦記影像較為深刻並且劇集會有劇情緊密聯繫,可以幫助記憶。以前阿女上過記憶班,我覺得教寫筆記最有用。睇完課文將精要寫喺筆記,最好輔以圖畫及不同顏色嘅字,方便用聯想嘅方法去記相關嘅文字,考試時只須讀筆記就足夠,人地用睇一次書嘅時間,已夠你温十次筆記,事半功倍。

杰杰媽媽  聽一次既主題曲,我仔已經識背,但串字就...................我成日都叫佢用作圖/故事形式咁去溫書,易入腦D.  發表於 12-9-18 20:59
smallfoothk  agree(佢琴日套電視劇講咩,相信佢可以背誦如)  發表於 12-9-18 20:07

回復 JustAParent 的帖子

好眀顯套片嗰小朋友講緊大話。個女人問佢係唔係第一次睇本書,佢回答"係",但眼睛吾敢正視,兼且左右望。
當個女人問佢幾歲,幾年班佢講嘅先係真話,個表情好唔同。

引用:要小朋友去記文字,當然係唔記得啦,但係你

原帖由 khmama 於 12-09-18 發表
要小朋友去記文字,當然係唔記得啦,但係你試下問佢琴日套電視劇講咩,相信佢可以背誦如流。何解?皆因人腦 ...
咦!我大女都於暑假時開始上,真係咁好

khmama  淨係做筆記o個部份有用, 其餘就難掌握, 要好有想像力先得. 個個記憶專家教既o野都唔同, 唔好記望咁大  發表於 12-9-19 22:26
lmy

所有光都是量子的,所有的光亦可以是波動的,閱讀要靠光,所以閱讀可以是光波閱讀,也可是光子閱讀,但量子光波卻是自相矛盾的,或者說是超自然的。很玄,更是炫!

對了,看不明白的,請到曹宏威教授的網頁去提問吧! 他是香港唯一關心這些問題的科學家,所香港才有所謂"鑽石能量水"諸如此類的產品,因為他老人家只得一人,來不及指點眾生。

回復 Sum_Ba 的帖子

我有時都質疑他的解釋???? 唔知信邊個好??
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

同女人d化「裝」品sell法相同. 含有"活氧化肌底再生原素"、"肌膚再生因子"、提升天然輔酵素Q10"......etc, 一堆懶pro詞彙. 搞掂!

黃巴士    發表於 13-5-26 12:30
Lyn  背得好熟播! 唔好話, 連牙膏都一堆pro語.  發表於 12-9-24 11:47

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+12-9-22+12:18+編

原帖由 Yanamami 於 12-09-22 發表

同女人d化「裝」品sell法相同. 含有"活氧化肌底再生原素"、 ...

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

信佢一成, 雙目失明

都係果句, 有用既教育局已經推行左啦.................

好明顯系騙局啦!

見到個名咁都唔使審。

其實世界上大部分的事物係無 short cut 的。有的,己經成為研究對象,變成科學,加入主流。例如 phonics.

可惜,好多人還不斷尋求穩世秒法來減肥,美白,記憶,教材,過程中失去金錢,時間,甚至健康。而不好好用人盡皆知的「正確」方法。老人家講得啱,要「腳踏實地」做人。

黃巴士    發表於 13-5-26 12:31
Yanamami    發表於 13-5-26 12:18
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130505/18249684

假假地