用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開始了默書嗎?
樓主: MashiMaro
go

小一開始了默書嗎? [複製鏈接]

9月17日默中文書, 得100分, 因為真係好易, 可能係蜜月期吧, 默爸爸媽媽奶奶妹妹之類, 幼稚園都教過.
所以無讚過佢, 當平常心.
知佢中文底子不好, 遲D多D生字就死火, 但求合格, 唔好包尾就算:;pppp::;pppp:

數學都唔知測咩? 都係果句, 合格唔好包尾就算

明天默英文5句句子, 我反而對佢有信心, 但會有粗心大意既時候, 反正小朋友個個都係咁架啦

月尾小測驗

英文都是默A-Z 大細楷, 中文就默第一課既生字.

wbrenda 發表於 12-9-17 22:15
星3 要默 10個生字, A﹣Z, Phonics, Unseen, 背默兩句, and happy dictation

小一就UNSEEN....OMG..

英文都是默Aa-Zz 抽其中10個, 而中文就默第一課既生字.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

昨天剛收到通知, next Tue 預默英文2頁, 試默唔計分,
之後正式默就計分, 會計落英文科的成績內, 佔10%

你們默書的分會寫落成績表嗎?

睇完你地寫,真係好容易喎!
但我個囡第一次默英文係 15個生字加10句句子,係20/9默。
中文會默第一課生字及第二課課文,係25/9默。

我女上學期唔會有英默.  尋日派咗張創意中默通告, 話下星期默第一二課, 唔係成個字默, 而係比一部份你, 要你寫返缺了的部份.

呀仔小一今日同明天都有默書, 今日默英文5個生字+10句句子, 明天中默默"青"字部件詞, 每日功課有4-7樣.返學第2個星期就話要默書, 唉, 有無諗過d小朋友都未適應哂新學校d環境/時間/同學, 真係慘.

呀女重未開始默書, 我見好多學校已經有默書, 唔知會默d乜??

我囝囝記性麻麻... 默書都係岩岩好合格,係咪我教導唔好定佢營養吸收到唔好呢??

小朋友初初默書未習慣,所以有時記得好好, 但到默書時無留心聴都會影響佢嘅成績。

我女今個星期中默, 不過好簡單, 啲字好多佢幼稚園已學過. 英文, 數學, 常識都要評估.  又係全部都係簡單野.

默大細楷A-Z & My name is XXX. My English name is XXX.

回覆:小一開始了默書嗎

點解你地咁好!我女小一英文要讀默十個句子!中文要默組十個詞組三個句子加生字五個,算多嗎?

回覆:小一開始了默書嗎?

回覆:candytsy 的帖子

我同你一樣!明天測默英文計分十句抽五句,再加數測開學未夠一個月已經!!點算!

已經開始默,有指定範圍

英文指定範圍四頁紙,主要是第一頁的十句句子,和後三頁的簡單對話。內容是把後三頁紙的對話內容出現的字詞取代第一頁紙的句子的部份內容,所以要四頁紙的每個字都識。最後默了八句句子。

中文簡單得多,只有五個詞語。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Four dictations already (2 English - 1 unseen 1 seen / 2 Chinese - all seen).  Math test today.  Tomorrow another unseen Eng. dictation.  Chinese test next Wednesday.  Another Chinese dictation next Friday.  English test mid Oct.
‹ 上一主題|下一主題