用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每日一篇
樓主: MashiMaro
go

每日一篇 [複製鏈接]

而家都喺到適應緊!

引用:其實我都覺得解釋埋好,但一日的時間真係好

原帖由 sumyau1012 於 12-10-17 發表
其實我都覺得解釋埋好,但一日的時間真係好唔夠用
我阿仔學校都有做,而且佢會自動自覺每日都會上網做,有中文有英文的,以遊戲形式學習都幾樂在其中ah!

我個女的學校係用"中大 prof-ho",今日個篇超難,解釋到

我仔個間除左有龍虎榜, 仲讀完每篇後, 都會賺d錢, 而系統內有隻電子寵物, 你賺到錢可以買傢俬, 用品比佢, 同一班同學可以互相探訪對方寵物, 去人地屋企睇下有d咩.

上星期我睇完呢個topic後, 即捉阿仔睇la, 本來佢係一d興趣都冇, 但當佢發現佢好朋友隻寵物間屋超靚之後, 我呢兩日足足陪佢睇左十幾篇, 買左好多野, 我唸巳後唔c我提, 佢都會記得日日一睇la.

菲比媽媽 發表於 12-10-23 21:42
我個女的學校係用"中大 prof-ho",今日個篇超難,解釋到

我都係呢個 (我仲以為全港都係做同一個添), 昨日的真係好難.

Charlie1978 發表於 12-10-17 23:41
我阿仔學校都有做,而且佢會自動自覺每日都會上網做,有中文有英文的,以遊戲形式學習都幾樂在其中ah! ...

yes, 真係樂在其中, 我小朋友自己每日放學都會做,中文就做 " 每日一篇" , 英/ 數/ 常就做iclassroom.

bb623623 發表於 12-10-24 10:27
我仔個間除左有龍虎榜, 仲讀完每篇後, 都會賺d錢, 而系統內有隻電子寵物, 你賺到錢可以買傢俬, 用品比佢,  ...

呢個好玩喎,邊個網呀﹖如果學校無join,自己做得唔得呢﹖有冇link?

josewing 發表於 12-10-24 17:49
yes, 真係樂在其中, 我小朋友自己每日放學都會做,中文就做 " 每日一篇" , 英/ 數/ 常就做iclassroom. :exc ...

請問大家講"每日一篇",係真係有個練習名叫「每日一篇」,定泛指所有網上每日做一篇既練習呀﹖josewing,你可唔可以比你做緊既link我呀﹖包括中文既每日一篇同iclassroom,iclassroom係咪自己比錢join架﹖幾錢﹖

我地學校做eng8,有冇人都係呢個﹖

mrsjacky 發表於 12-10-25 23:18
請問大家講"每日一篇",係真係有個練習名叫「每日一篇」,定泛指所有網上每日做一篇既練習呀﹖josewing, ...

iclassroom, 我join佐$380 ( 主要是中, 英, 數, 常, 每星期有新題目), 搵答案時好似打機甘都幾得意  
http://www.iclassroom.com.hk/iclass2012/index.html

每日一篇 , 學校俾佐login name 同password, 我唔駛交錢 ( 這個主要是做閱讀理解, 每日一篇)
http://www.prof-ho.com/reading/

eng8 , 學校都有, 間唔中做下

請提供類似中文每日一篇的英文綱站,謝謝!

回復 mrsjacky 的帖子

http://www.mysmartchinese.com/login/

就係呢個la, 因為係學校提供, 佢會將同一年級架小朋友group埋一齊, 而電子寵物就只可以見到自己個一班.

我都有用 eng 8, 不過冇比額外野, 所以有啲練習冇得做. 不過唔係咪我部機的問題, 有啲野我做唔到.

旦仔 發表於 12-9-29 01:02
我校今年都join了這個,請問你小朋友每天要花多久去完成這練習?

我仔學校無join i-Learner和每日一篇!
由小一開始, 我已經俾佢做每日一篇, 暑假都join!
今年已經四年班了, 覺得keep住對小朋友嘅閱讀理解有幫助!
今年就join埋i-Learner!

回復 chanwendy 的帖子

你試用IE9,唔好用Chrome同Firefox

引用:Quote:josewing+發表於+12-10-24+17:49+yes

原帖由 mrsjacky 於 12-10-25 發表
請問大家講"每日一篇",係真係有個練習名叫「每日一篇」,定泛指所有網上每日做一篇既練習呀﹖josewing, ...
我個女間學校都係用eng8

SCKnight 發表於 12-10-26 22:12
回復 chanwendy 的帖子

你試用IE9,唔好用Chrome同Firefox

請問用IE9會有咩改變﹖

各位用eng 8既朋友,我無extra比錢既,只做到today's learning,你地呢﹖
其實都唔算係咩每日一篇,好多時都只係兩三條 grammar exercise...只係間中有篇閱讀理解做下

easiness 發表於 12-10-26 22:06
我仔學校無join i-Learner和每日一篇!
由小一開始, 我已經俾佢做每日一篇, 暑假都join!
今年已經四年班了, ...

你仔學校無join,咁請問你係自己join﹖

如果學校無每日一篇,自己點join呢﹖有冇人教下路....
如有質素高既網站,比d錢我都無所謂,請賜教

引用:+本帖最後由+josewing+於+12-10-26+08:40+

原帖由 josewing 於 12-10-26 發表
想問清楚d,iclassroom 有中英數常,eng 8 / iLearner 係咪只得英文?全部都是收費嗎?

引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+12-10-28+22:48+

原帖由 mrsjacky 於 12-10-28 發表
可以吾俾錢咖咩?我俾左wor

‹ 上一主題|下一主題