用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 邁步油麻地
go

邁步油麻地 [複製鏈接]

剛接到通知,十一月要改去中環上個别OT,中環對我地住新界的真係好好好遠。又唔想成日轉治療師,唉!
   0    0    0    0

點解呢?治療師轉去中環做?

好似中環的OT唔做,要調油麻地的OT過去… 但排左一段時間才有一個regular個別位(仲要適應左個OT),依家又要改去咁遠,對我地本已心力交粹的家長來說,真係多一個bad news

係,我收到佢通知時真係灰晒。同你小朋友一樣我都係岩岩排到個schedule.同治療師幾夾。我個人覺治療師好細心,教到我好多野。同又比到一的小肌肉練習囝囝返屋企做。唔想轉但佢一至五要返學去唔到中環上,只可以等星期六個位。我之前返過一間,比個無乜經驗既治療師我,囝囝上45分鐘全喊,連見到中心門口都驚到喊,所以我真係唔係好想轉。

try 協康青蔥 many centres & skilful professionals

misshk12 發表於 12-9-17 10:38
剛接到通知,十一月要改去中環上個别OT,中環對我地住新界的真係好好好遠。又唔想成日轉治療師,唉!:igive ...

當日我無乜錢加私人 OT(我地有返私人 S 位,但只是一個月兩次半小時個別),我參加咗明愛的自閉症支援計劃,係個個星期去堅道上!
我都係住新界,但個治療師真係好好,仲用地板時間引導阿仔。阿仔係個度進展唔錯。

為咗個仔,幾遠都堅持去!

如果你覺得個治療師好,就要堅持。加油!

回復 jjcow 的帖子

謝謝你支持。我係全職媽媽,平時仔仔交由婆婆照顧,當然婆婆好錫仔仔,但要婆婆帶著仔仔去油麻地做個別OT,我已覺得辛苦左媽媽,心裏充滿歉疚,帶左俾婆婆好多麻煩。依家仲要去中環!唉!唯有等星期六的位,或者排第二度。

misshk12 發表於 12-9-21 11:36

謝謝你支持。我係全職媽媽,平時仔仔交由婆婆照顧,當然婆婆好錫仔仔,但要婆婆帶著仔 ...
等星期六啦,我地當時係當去街,做完訓練後,有時上下山頂,有時去下動植物公園咁。仔仔都好需要接觸多啲出面架。
有啲 OT 訓練,平日可以自己係屋企做。星期六你咪當去街,咁就唔覺辛苦架喇。

OT 其實係要日日做。我地真正上 OT 只係上咗半年左右,我自己日日磨佢小肌(每日 15 分鐘左右),星期六日去公園做大肌感統。E 位OT都話佢大小肌已追到同齡,某些方面仲有所超越,唔駛佢上堂。

妳說得對,謝謝妳!妳小朋友追返上同齡,真係好,替妳高興。加油!
‹ 上一主題|下一主題