用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary &九龍塘聖家
go

St Mary &九龍塘聖家 [複製鏈接]

大家會點選擇呢?

3    0    0    0

St Mary for sure

醒目開學勳章

回覆:St Mary &九龍塘聖家

st mary, too

醒目開學勳章

Both good school, but St. Mary is one of the top primary school in HK!

st.mary la

醒目開學勳章

St. Mary's 用 20分抽中的機會比聖家低好⋯好⋯好⋯多!

我得15分咋

兩者比較st.mary學術程度深啲,中學是band one頭的英中,睇你進唔進取

回覆:bbforever 的帖子

st Mary 係一條龍

回覆:babychocolate 的帖子

一定st mary,又有一條龍中學,不過要睇下你囡囡谷唔谷得,因為st mary 勁谷。
不過我囡囡就讀九龍城聖家,都唔少功課同測驗。

15分機會應該係 o 喎, 有錯請指正.

我是過來人, 當年自行以20分抽ST. MARY抽唔到, 到小一放榜後叩門聖家又叩唔到, 都曾經想過是不是行錯了一步。不過, 到呢個moment為止, 我都覺得係值得用20分去抽名校。原因你而家去抽, 只係填張表, 等幸運之神既安排, 就有機會安安樂樂入讀名校。要知道st. mary, marymount, maryknoll此等名校, 全是有直屬中學, 換言之你既小朋友以後要入這些學校是困難重重的, 無論係插班或者升中考入, 難極!難極!

當然, 高回報, 高風險, 你自行抽唔到, 抽獎又抽得唔好, 叩門又叩唔到時, 就會好徬徨!

最後, 我可以幾肯定咁講, 你用20分抽聖家真係好大機會, 因為我每年都聽到有15分抽到既。所以, 你用20分抽, 已經可以想定註冊事宜了。另外, 小女雖不是讀st. mary, 而是讀其姊妹校, 程度應該比聖家高。

要留意, 聖家收了就不能叩st mary/天神, 因為大家都同屬嘉諾撤會, 她們不會爭學生的, 所以不要諗住自行交了聖家先取了個位, 再大抽獎後去st mary/天神叩門

同意樓上所說, 嘉諾撒會是絕不爭學生的, 如果係聖家既學生, st.mary/天神都會直接reject。而且, 唔好以為可以瞞過佢地.

九龍城聖家同九龍塘大什麼分別?

Kowloon Tong with newer campus. Just AM school and PM school in the past!

回覆:Bravewoman2011 的帖子

Hi kln tong and kln city which one is better?

肯定St Mary 讀得辛苦好多,呢個係讀一條龍要付出既"代價"

回覆:summato 的帖子

兩間程序差不多,不過一間傳統d,如多功課,較谷(九龍城),一間新d,如用普教中,多課外活動(九龍塘)。

我囡囡只是今年九龍城聖家插班生,如有錯請指教

‹ 上一主題|下一主題