用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行分配選這兩間有冇機會
go

自行分配選這兩間有冇機會 [複製鏈接]

青衣區2線小學, 自行想博九龍真光女書院及九龍真光中學機會大唔大呢?

P.5 上學期 全級考 2/150
P.5 下學期 全級考 4/150
   0    0    0    0

hugub 的帖子

前者係band1英中,後者係band2頭中中,自行梗係唔會選後者,入咗冇得抽獎。

哇, 千萬唔好搞錯, 嘥咗咁好的成績
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

但我地統一派位觀塘區, 首選基督教學校有咩好建議?

hugub 發表於 12-9-14 17:30
但我地統一派位觀塘區, 首選基督教學校有咩好建議?

Will you consider St. Catherine?

我驚st.cat太勁會浪費自行機會

可選蕭明。

成績一向很好 + 校風純樸,兩者兼備,家長們都是找此類學校,你可參考學校網頁,本屆DSE 成績很好,學校公佈的資料分析得很詳盡和透明度很高,在 Jupas main round都有100多些學生入''資助degree''(超過60%),還未計 ''自資學位'',英文 Level 4 好似有成60幾%,真是可比美區外名校。

另如果是 Band one生,選番當年第一批英中較穩定,從各post睇番本屆DSE成績,都是這類學校在聯招派到學位較多。

利申 : 我冇女兒讀此校,以免家長誤會我賣廣告,好口碑都是家長之間收集得來的。

alice.2007 發表於 12-9-15 10:34
可選蕭明。

成績一向很好 + 校風純樸,兩者兼備,家長們都是找此類學校,你可參考學校網頁,本屆DSE 成績 ...

THANKS , 但蕭明係天主教

係唔係一定要女校?

如果係我,我會試林護同安柱

有同事個女早兩年係葵青區的普通小學考頭五名,入到林護

觀塘區除左聖傑靈,就無咩BAND 1 學校係基督教,無理由咁好成績自行去考呂郭同蒙民偉吧!

自行想試一間band1A, 一間band1C

lopoto 發表於 12-9-15 11:31
係唔係一定要女校?

如果係我,我會試林護同安柱
你同事囡囡有冇特異功能?eg音樂或體育出岜色?

hugub 發表於 12-9-14 14:52
青衣區2線小學, 自行想博九龍真光女書院及九龍真光中學機會大唔大呢?

好叻女呀! 試 St. Cat 好大機會自行收啦! 千萬不要試真光中,百浪費自行的機會...晒料

like_travel 發表於 12-9-15 11:51
她只是成績ok但冇乜課外活動,我驚唔夠班入st.cat

hugub 發表於 12-9-15 12:02
她只是成績ok但冇乜課外活動,我驚唔夠班入st.cat

咁都叫ok ? 直情係好叻啦,全級第一好難既,要收貨架啦!St.Cat 不必太多課外活動,申請者成績好以外最好有球類獎項更佳!St.Cat 學習氣氛好好,師姐對低年級學生好照顧.既是本區自行值得一試 !

hugub 的帖子

你參考番上年派位派啲咩學校再決定唔遲。

khmama 發表於 12-9-15 12:55
你參考番上年派位派啲咩學校再決定唔遲。

但樓主轉左區,小學係葵青區,派去觀塘一定唔多.

like_travel 的帖子

問題係樓主小學係葵青區,問嘅兩間中學一間係油尖旺,一間九龍城,點解講講下去咗觀塘咁遠,究竟樓主住邊區?

khmama 發表於 12-9-15 13:12
問題係樓主小學係葵青區,問嘅兩間中學一間係油尖旺,一間九龍城,點解講講下去咗觀塘咁遠,究竟 ...
樓主統一派位係觀塘區, 首選要基督教學校,看她偏好女校,band 1A只有St. Catharine 別無她選.要甲部誇區先可選他區,又要基督教....

自行冇校網分但派位就係觀塘區,順便收埋風

回復 lopoto 的帖子

林護同安柱都非常好,佢地係第一批獲批的英中,點解唔考慮?
‹ 上一主題|下一主題