用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有人沒有甚麼cert,單憑學校成績入到St. Paul Co-ed ...
樓主: Flomo
go

有沒有人沒有甚麼cert,單憑學校成績入到St. Paul Co-ed的呢? [複製鏈接]

Agree.  Worth a try.

報名無限制,想報就去啦。由學長(打錯字,係校長)推薦計劃申請者(要求係級第一名),由young talent 申請者,二者都要同申請對手競爭,兩者都要証明到自己的能力,亦要跟學校的要求配合,呢兩種係有奬學金嘅,未符合者會自動進入公開申請組。公開申請成功者,亦有機會參加奬學金試,當然亦可申請學費減免(詳情校網有資料)。由公開申請者,主要(個人相信係主要)看全港排名,而個別特出條件(不同的學習層面,特出的經驗-司儀、領袖生、辯論、交流活動,有代表性的活動及成就等等)會有少少影響到,去爭取面試機會;收唔收?我都唔知。面試時的【語文溝通能力】會幾重要,反映左學生的學習能力,如何有較(效)理解老師提問,反問,有羅輯有思想經過組織嘅回答;同其他同學表現比較後,會否取得一席,係無某一種證書可以「保證」入到。音樂、體育、數學、英文嘅證書我小朋友申請時係無嘅,所以成績唔錯嘅學生家長有心就去報,無咩好介意同擔心,自己小朋友到宜家都可以正正常常咁讀書。

回復 ABC-DAD 的帖子

多謝你的回覆,咁我會放心啲去報.

回復 CPU1995 的帖子

係呀!今年囝囝學校都有三個入了SPCC, 除了一個係全級第一, 其他兩個都係冇特異功能都入!

‹ 上一主題|下一主題