用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有沒有A仔A女同時吃藥(ADHD專注力不足或過度活躍的藥) ...
go

有沒有A仔A女同時吃藥(ADHD專注力不足或過度活躍的藥) [複製鏈接]

最近醫生可能會建議我小朋友吃這方面的藥,因為發現他是A仔之餘可能同時有些過度活躍的現象。

我聽說A仔吃過度活躍的藥效用沒有只患過度活躍的孩子吃的效用大,請問有沒有父母有此分享?請問分別大嗎?成效如何?

我很矛盾,一方面認為吃了藥,可以較好地學習,等他再學校的表現有所進步。
一方面又覺得藥有三分毒,怕有副作用,而且又不是治療,只是抑制,怕他要依賴藥物一輩子。

0    0    0    0

xixi1218 發表於 12-9-13 22:16
最近醫生可能會建議我小朋友吃這方面的藥,因為發現他是A仔之餘可能同時有些過度活躍的現象。

我聽說A仔吃 ...

我囝囝細個都係一個A仔,大脾氣又蹦蹦跳成日都無時停,上小一後見精神科又話攪錯左,應該係ADHD,要食藥,依家上堂乖好多,不再成日遊雲,但副作用是大,成日無胃口,有時會失眠,所以要同時針灸飲中藥

我仔阿氏保加, 都係有ADHD情況, 宜家醫生開左CONCENTA比他, 好似好左D.

請問行為上、社交上是否會有所改善?

回覆:有沒有A仔A女同時吃藥(ADHD專注力不足或過度活躍的藥)

xixi1218 發表於 12-9-14 22:50
請問行為上、社交上是否會有所改善?

我囝囝食藥前上堂勁分心,隔離同學跌筆又同老師講,又成日走出位,無論屋企同學校佢的位都好亂,而食藥後成績、紀律都有改善,放學後做功課快好多,他行為改善後自然識到好多朋友,而最重要継續之前上的訓練先會進步

回覆:xixi1218 的帖子

我仔現讀二年班,食藥約四個月,食藥后上課會較專注些,做功課時說話少些。負作用是藥效時會冇胃口。我仔食四小時的藥,所以藥過了就會正常食番好多,體重沒有大影晌。

回復 Becky.. 的帖子

那需要中午再吃多一次??

短效長效哪種好?吃藥吃下去多久可以開始發揮效用?

回覆:xixi1218 的帖子

中午飯後係要到老師處睇著食藥,到放學後五點再食。我六點放工后就即刻返屋企同佢做功課。
我都有考慮過食八小時的藥,但暫時四個鐘還可以。否則他午餐時真係會冇胃口。
好似係食完後的半小時開始有效,這點我都不太清楚。

請問你們的分量是多少?小朋友幾大?多謝。
‹ 上一主題|下一主題