用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園班級問題,龍b剛出世唔係要而家報名呀嘛? ...
go

幼稚園班級問題,龍b剛出世唔係要而家報名呀嘛? [複製鏈接]

今日飲下午茶見到一個兩個月大既龍B、佢媽咪話已經幫仔仔報左名讀幼稚園…仲話已經收左,都叫我快d去報名!我囡囡就黎四個月大!唔會真係要而家報名丫嘛?

另外仲有d問題、我身邊冇乜小朋友,唔係好了解幼稚園班級問題…

playgroup 係幾歲開始?係咪唔一定要讀架?

pn 班又係咩呢?幾歲開始讀?

幼稚園係由k1 - k3?咁計嗎?

thanks

1    0    0    0

回覆:幼稚園班級問題,龍b剛出世唔係要而家報名呀嘛?

龍年雖然多Bb, 但都唔需要太緊張,因為大部份幼稚園係睇表現,而唔係鬥快申請。你個朋友報左名,可能係救世軍既幼稚園,嗰啲要一出世就排,如果話已經收左,應該冇咁快知卦!一般幼稚園,特別係名幼,基本上都係小朋友入讀兩歲班,即PN前一年的大約九至十二月份報名,如果係龍Bb, 2014年九月入學,即2013年年中後開始申請。龍b係多,不過起碼小朋友要大少少識多啲野先可以去面試,所以急唔黎。我都有個七個月大既龍Bb, 宜家同佢玩多啲先啦!至於play group, 係唔一定一要上。我有個大女,我都係一歲後先俾佢上play group. 個人認為play group俾佢學下社交,同其他小朋友玩,聽老師指示,坐定定聽故事,對考幼稚園同番幼稚園都有幫助,不過當然有啲媽媽教得好都可以唔駛上play group!

幼稚園先由PN開始,跟住K1, K2, K3. 不過有個別學校唔係咁叫,好似聖保祿。我唔太清楚。

希望以上可以解答到你既疑難!

回復 teresa_timothy 的帖子

我唔擔心冇學校,只係身邊人不停煩住我,要我報定呢樣報定果樣,搞到我都亂晒,而家明白晒,唔該你呀!
‹ 上一主題|下一主題