用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城Think K1
go

麗港城Think K1 [複製鏈接]

請教各位家長, 知道麗港城Think好嗎?  因為細佬今年要選K1了, 由於想打好英文底子(哥哥英文唔得), 所以想找國際feel幼稚園, 請問Think:

1.   有全英, 有英普, 全英是否沒有中文學呢?  因為哥哥小學是中文小學(細佬會跟), 是否應該選英普?  但Daddy只想細佬活在全英語境中, 因為他覺得"中文/普通話"可以自己教.

2.    除了學費外, 其他費用/雜費多嗎?  一個月大約多少 ?

3.    因為本人英文不太好, 如入讀後, 跟我們聯繫的人都會是外國人, 只說英語嗎?  會否有"中國人"做聯絡呢, 我怕誤解/不明老師的問題.

多謝有經驗的家長提供意見.

3    0    0    0

有冇家長知呀........ 有幫忙...

1. 全英係無中文學一句都無..不過全英係國際班去到K2就上國際學校無K3(我所知),所以簡個陣可能會有老師同你確定係咪選定,無得轉呔。英普就係英文同普通話..一樣無廣東話講,個老師都唔識講廣東話,讀到K3..到K2你有意去國際學校都可以去考.

2. 其他費用/雜費多嗎? 茶點費就無既包埋...我印象係半個學期大約比2-3千蚊雜費.

3. 國際班就外藉老師同你聯繫..英普可以外藉老師/普通話老師 是旦一個.

希望答到你想問既野

回復 BERRYTOTO 的帖子

多謝哂Berrytoto非常詳細既回覆, 請問知唔知麗港城分校老師好唔好,  K1有冇phonics學, 同埋K1難唔難考 ???

回復 honeyki 的帖子

Anyone know????

我個女依家讀緊.. THINK (LAMTIN)既.K1 英粵班, 由.N1 升上K1 的.

1) 全日班課程係可以自己砌的.. 半日就唔可以.. 但國際班唔肯定可唔可以砌英粵班上堂.. 但讀得國際班, 就好大部份出國讀書或者讀國際小學.. 所以佢跟返國際小學年級.. 國際班係無得讀.K3 的..

THINK 既家長會曾經講過, 因為K3 的時候.. 無論小朋友K1, K2 選咩班.. 最後, 都會係英普班的..所以.. 佢會建議先上英粵班..因為要打好基礎..但每天都有NET 上英文堂.和國語堂...

正如, 我之前咁講, 因為全日班可以自由選舉課程.. 你想小朋友多上邊一個語言, 家長可以揀多一堂...

K1 既時間表係咁: AM (一個課程), 午飯,午睡, PM(一個課程)
K2/K3 既時間表係咁: AM (一個課程), 午飯, PM(兩個課程)

2) 雜費唔算多.. 半年約..2K~3K 左右...
     以我.N班果時計, 額外俾錢買既野只有.. 學校旅行, 運動會車錢, 聖誕表演隻碟, 同埋一年一度張大合照班相.

3)  佢行雙班主任, 其實主要聯繫的是中文老師.. 即使打電話俾你都係中文老師...見家長時.英文老師可以見埋, 但如果你讀國際班就一定無中文老師啦..

好詳細多謝分享

回復 sweeticandy 的帖子

請問知唔知 N1有幾多班,  K1又有幾多班?  除了收哂 N1小朋友外, 每年又淨返幾多位俾外來生呢 ? 同埋負責聯絡既老師係講"普通話" 定講"廣東話", Sorry, 因為我既普通話得半桶水.......one more question.. phonics幾時開始教 ????  
十萬個唔該.......

我小朋友讀緊美孚朗思,以我所知佢地pn唔係100%收晒上K1

麗港城老師好好,我囡都係n1上,難唔難考唔清楚,不過d邊真係比較小班,上年n1一班先十個,今年k1都係十個8個,聯繫正如我所講,全英~英文老師,英中~英文/廣東話老師,英普就英文/普通話老師,phonics唔知幾時開始,不過學校language 不用擔心,有水準k3小朋友都可作句!你放心,你考左收你,你如實同校務處講,我想通知我時搵廣東話同事講,我怕老師講唔明白,佢地應該樂意幫助,don't worry!

honeyki 發表於 12-9-13 17:32

請問知唔知 N1有幾多班,  K1又有幾多班?  除了收哂 N1小朋友外, 每年又淨返幾多 ...

我讀AM 班的.
N1, 上午4組, 每組.1個老師 + 12 個學生..

K1 , AM 我暫時見兩班.. 都成近3X 人, 每班各有兩個老師..但我個女岩岩上.K1 ... 唔十分肯定..

中文老師係講."廣東話"的.. 唔洗擔心...

phonics幾時開始教  <<<< 呢個我都唔肯定呀. 之前老師有講過. 但唔記得左... 但其實我都諗住出去ABC 再讀..PHONICS..  

HELLO HELLO.. 我個女依家讀緊.K1 ..你小朋友讀緊邊級呀..? 唔知佢地會唔會係同學仔??

honeyki 發表於 12-9-13 17:32

請問知唔知 N1有幾多班,  K1又有幾多班?  除了收哂 N1小朋友外, 每年又淨返幾多 ...

補充多句,
老實講, N班考上.K 班.. 一定有優勢... 佢地係10月初係學校面.由.K1 班既老師負責面試, N1 班老師都唔可以在場.. 而唔收返位學生的話.. 學校方面會有詳細理由解釋的..

但其實, 每一間學校.. 都會有人走. 有會人黎讀.. 有.D 可能搵到區外學校.. 有.D 可能想要龍. 或者.. 有學劵學校...  
以我個女為例..上年同佢同組既其餘.11 個同學, 有6-7 左右留左係度..

所以, 唔洗擔心, 面試左,  睇下自己/小朋友鐘唔鐘意間學校先再決定都未遲啦..

Hi Sweeticandy, 點解重要出去補phonics(ABC)呢?  因為Think phonics唔得, 定係其他原因, 其實Think要交成4千幾一個月, 我地都幾吃力, 諗住國際feel, 可以慳返英文補習費, 如果佢地phonic麻麻, 就要諗諗啦..... 重有, 見你選"英粵班", 點解唔選"英普"呢, 學埋普通話抵D喎.  請賜教....

回復 honeyki 的帖子

Pls.............

honeyki 發表於 12-9-14 12:04

Hi Sweeticandy, 點解重要出去補phonics(ABC)呢?  因為Think phonics唔得, 定係 ...

ABC 個PHONICS 遲D 先可以上, 要k2先可以.. 所以我個女.. 依家係ABC 讀緊.CAMBRIGE ENGLISH, 我再出去讀既原因有以下.
1) 我想開始一個持續性既英文課程.. 因為 think 英文再好.. (佢自稱課程大約教到.小二左右..), 離開左幼稚園...讀既小學, 會唔會少左機會去運用英文.. 我希望我個女能夠係外籍人士面前講英文而唔驚..
2) 我會考慮去報直資/和立小學.. 所以可能會再出去考.YLE
3) 其實THINK 英文都幾深, K2 話要串字... 我驚個女會唔會跟唔上.. 既然係一個長遠持續性既課程, 我覺得依家開始都可以..

普通話
其實佢每日都有國語堂, 每個星期五都會派返國語書返去練習, K3 係全面英普班.. 我唔想咁早開始就完全上堂就全英文/國語, 我覺得, 如果小朋友聽唔明白老師上堂講D咩...而驚左返學.. 我諗只會得不償失..
其次, 我有計劃..K2 轉全日班, 咁我可以再選埋普通話係下午上..

HI
我囡係UND..應該無記錯...英普班呀~~~
HONEY
我無SWEETICANDY咁詳細了解學校課程...因為N1佢讀得開心..我就開心繼續...無咩去了解
.
.同埋我大仔係傳統幼稚園出..不過英文同普通話加數要再出去補...因為一來幼稚園課程深..要KEEP實..二學校英文係好..不過無外籍老師同無普通話老師..係唱下普通話歌....
一個月出去補3樣野,一個星期先一次得一個HR...都加埋成3千...未計學費同其他課外活動~~

咁我唔想個囡又走哥哥同一條路..不如英文普通話係學校..出去補數..都係一樣...一來日日二來唔駛走來走去學..因為我都係番工...無時間理佢地..係工人湊......

回覆:麗港城Think K1

我想問k1揀全日班定半日班好?若揀k1全日班,下午部份時間睡覺,又俾7仟幾,會唔會唔抵?定k2先讀全日班抵d.

另外,又英粵又英普,k1揀邊樣最好,同最難入邊樣?本人讀緊mos think LN班,就黎要揀班,又唔識。謝謝。

回覆:honeyki 的帖子

我女女今年在美孚朗思讀K1。上年收到朗思offer後,跟你一樣在此問四千幾元一個月,是否值?
由八月中開學到今日,我覺得朗思是好的幼稚園。此校給我感覺有心辦學,錢肯用在小朋友身上。老師質數,教材,至勞作用料我都滿意。  
暫時他們都沒有給我太商業的感覺,正如之前的家長講,英文,普通話等,一星期一小時的,都要成千元啦!學校請好老師,成本也高。
女女有讀N班的,我會拿兩校作比較,無後悔轉校。

Berrytoto, 我同你既諗法一樣, 又係唔想細佬行返哥哥條路.... 因為哥哥讀中文幼稚園, 都係要補英國, 普遍話, 數學, 加埋都成二仟, 重要星期六, 日出去補, 好忙, 同埋我覺得一星期得一個鍾, 成效唔大, 倒不如返國際, 等佢多d接觸"鬼婆, 鬼佬", 好似好d, 不過每個月俾成5仟蚊, 都幾肉赤.... $$$$$$.  其實學完三年英文, 個底得唔得 ???

‹ 上一主題|下一主題