用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿囡成曰話“冇人同我玩“
go

阿囡成曰話“冇人同我玩“ [複製鏈接]

阿囡今年升P.2,有發展遲緩,特別是言語表達方面,有ST跟進,在學校沒有甚麼朋友,已叫她主動的同講‘可不可以一齊玩‘之類,總是常常比同學拒絕,有時聽見她這樣說,心裡很難過,但又幫不到她,不知應該甚樣做才幫到她?真苦惱!
   0    0    0    0

回覆:cpcsw 的帖子

簽名被屏蔽

方法很簡單,只要多帶點零食或飲品與同學一起分享...很快就會有很多朋友和她一起玩!孩子都是貪吃的!不要站在道德高地說這樣是「用錢買」,試回想一下日常生活中那個不想「被收買」(不只是老人家喜歡蛇齋餅粽,打工仔都想被老闆"收買",國民都想被執政者"收買"...!)

faye525  唔係間間學校俾帶零食, 我個女果間唔俾..呢個方法唔用得  發表於 12-9-14 23:43
smallfoothk  你請人先,人請番你的道理.  發表於 12-9-13 14:08

回復 MS.wong 的帖子

的確阿囡自信心真是越來越低,可能常常被人拒絕,有時見佢同阿妹(5歲半)玩,阿妹都會恰佢,現在男女校讀,有時都有些男同學肯同佢玩,但女同學就很少,如果再上高年班而情況又冇變,恐怕她也會成為排斥對象.

回復 citadel 的帖子

我也試過叫她带些零食回校請人食,但阿囡話因衛生問題,老師吾比大家將D食物share,或者我會試下叫她带貼紙,擦膠之類,希望work.

其實可以引導下她如何問別人,再看下有無一些小朋友住係屋企附近,試下安排一齊玩啦,一來可以識下她的同學仔,二來可以聽下是否她在學校有一些問題而同學怕左她呢??搵到問題會容易些處理,而女女的信心係可以慢慢建立架....

我小朋友係小一至小二時都有樓主小朋友既問題架~~

佢今年小三了~

送貼紙, 送信紙, 送書簽, 呢度方法我有叫佢用過, 但係D同學好現實, 收到講句多謝係咁簡單, 唔會特別同佢玩多D

我唯有同佢講, 人夾人緣, 冇辨法, 朋友冇得迫. 真係悶果時, 做下功課/圖書館睇書啦...佢係好唔開心, 但係佢都知冇辨法, 放學返黎唯有喊下..

今年小三分左第二班, 冇同之前D同學一班, 新呢一班同學好快就有人同佢玩, 變左開左學呢兩個星期佢日日都好開心~

我都終於放下心頭大石~~~~~

恭喜恭喜 faye525

大家我信雨後必定有陽光

大家都要加油

如果學校搵唔到朋友,或試下去公園到識吓啲小朋友吖,順便睇下佢的社交能力,從而訓練吓佢吖!

我囝都成日講呢句,最近我反問佢有無做人地的朋友?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:阿囡成曰話“冇人同我玩“

去社區中心,參加活動,例如學整月餅,唱遊ABc之纇,通常好平!跟住比學長期作戰的活動,芭蕾舞,柔道,要小組群體,同佢喜歡!有社交,有學習才有有自信!學習過程會有好失敗,要告訴小朋友失敗係正常,人人如是,最重要是努力+堅持,一定成功!當然要不停講,有機會就講,我會用佢喜歡的卡通人物做例子,通常都buy!
切記勿與別的小朋友比較,認真便輸了,要愉快的學習!
我唔贊成收買,收買得來,是短暫及假!
相反,我小朋友,就好喜歡送野比人!(我冇教佢)我會叫佢適可而止,有來有往!
送得太多,我驚佢以為送唒D野比人係天經地義!

可唔可以上吓社交班呢?可能對佢有幫助。

真係人夾人緣, 你可以做的, 就係幫佢課餘時安排多d社交活動, 多d出去見人.
學校成日掉位, 又會升班, 又有興趣班, 佢一定會識到d朋友仔的, 你也不用太擔心.

回覆:阿囡成曰話“冇人同我玩“

我個仔都有沒有人同佢玩的問題,但他又不太在乎.我就日日放學問老師佢有無同同學玩呀.每日提佢要同同學玩.因為上小同可能要同同學合作做功課呀.
仔可以自動自覺溫書就好了。
‹ 上一主題|下一主題