用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享教小朋友經驗(一)
go

分享教小朋友經驗(一) [複製鏈接]

教了小朋友7年多了,
天資聰穎但懶散的見得多,真正勤力的可真為極少數

先不講天資,小朋友讀書最大的問題是專注力不足
一份對他們來說可謂毫無難度的抄生字可以花上數小時,原因是什麼?他們心裡已不知遊到那裡

怎樣可以令小朋友友更集中?
小朋友思想比較簡單,對了他們這麼多年,我只用一個方法,就是賞罰分明,
很多家長跟我說,小朋友做功課時間很長,就算跟他們說做完可以打遊戲機看電視都沒法使他們快點完成,就算很快完成都錯漏百出
對於小朋友的獎勵不要給得太容易,否則變成理所當然,起不了作用,我一般獎勵他們的方法都是以記分制,做得好一個貼紙,10個貼紙就有小禮物,一定要是小禮物如他喜歡的卡通人物的文具,要他們學識得來不易,這樣才懂珍惜

另外,小朋友都愛炫耀的,同是一支原子筆,媽媽給我準備的,跟我拿了10次默書90分以上老師送的對他們來說分別很大的,就是那一點點的成功感,就可以令他們專注一點了

至於罰那一方面就更簡單了,我很少罵的,更千萬不可以出言侮辱,什麼你真蠢,你有沒有腦袋這些你一講他們就真的變蠢了,現今的小朋友的自專心很強,千萬不可令他們自己覺得自己沒用.
要罰他們,扣掉一兩個貼紙就行了,這樣不但可以令他們知道自己做錯,更可以令他們更努力追回失去的東西.大人跟小朋友都一樣,有目標才有動力

rickybb123456    發表於 13-7-9 01:55
囝囝mama    發表於 13-7-3 16:51
hoimaho    發表於 12-9-14 14:12
bb86    發表於 12-9-14 13:51
vincher    發表於 12-9-13 21:08
   11    0    1    0

Thank you for your sharing!

Thanks for your sharing!

回覆:cmir 的帖子

回覆:分享教小朋友經驗(一)

簽名被屏蔽

回覆:分享教小朋友經驗(一)

謝謝, 剛分享了新的一篇

suki35 發表於 12-9-12 18:01
教了小朋友7年多了,
很多謝你的分享, 你講中我小朋友的問題 - 專注力. 今年小二, 但起步起得好差, 甩甩漏漏. 魂魄都未返齊黎一樣.

賞罰分明, 我會試下. 而家都罰緊佢小息冇零食帶. 手冊抄功課拿通告巳進步不少. 希望下一步可以令佢對待事情認真點. 特別功課. 今日派回來的WRITING才給她氣死, 小一的英文WRITING對佢黎講冇難度, 但小二暫時都係溫返小一的英文, 有關人物描寫佢居然寫得好差. 仲比老師話佢寫成甘, 顯然當時求其交差算了. 我會繼續罰佢冇零食帶直至佢有改善.

回復 ANNAFRIEND 的帖子

我教最多就係低年班學生,打好基礎好重要,我見過有d高年班打底打得唔好愈讀愈辛苦,我教得仲辛苦,要追返之前d野,
不過不能操之過急..慢慢來,要先陪養佢讀書興趣,否則反效果
我覺得宜家小朋友太多物質,得來太易,比佢地知道要得到佢地想要既野係要付出先得

如果只係溫返之前既野,而又忽然差左,有無問過小朋友係咩原因?有無問佢宜家升左小二,喜歡新同學和老師嗎?
是否暑假玩得太開心,心散了
佢抄功課拿通告進步了一定要讚他

suki35 發表於 12-9-14 18:02

如果只係溫返之前既野,而又忽然差左,有無問過小朋友係咩原因?有無問佢宜家升左小 ...

我想佢係適應慢的一群. 老師好好, 同學都好好, 所以一定係佢本身出問題. 心散唔專心係主因, 但我估唔到佢描寫人物最基本既RULES都冇哂. 我仲以為唔駛操返佢呢方面TIM. 睇黎我高估左佢.

引用:教了小朋友7年多了,天資聰穎但懶散的見得多

原帖由 suki35 於 12-09-12 發表
教了小朋友7年多了,

it's a good method

‹ 上一主題|下一主題