用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有邊間私小收左, 無得大抽獎?
go

有邊間私小收左, 無得大抽獎? [複製鏈接]

培正
培道
民生
啟基
禮賢
祟真
九龍塘學校
德雅
真光

funfun8  OH~~~~   發表於 12-9-12 17:17
   4    0    0    0

sasafan 發表於 12-9-12 16:49
培正
培道
民生

培正、民生好似一向都係,今年聽講大坑真光都會,唔知係咪真的,因為真光一向都唔係咁

Charlotte_mom  直到2006年前都係唔俾的, 突然2006俾, 我知道因為我女係2006升小  發表於 12-9-13 17:22

醒目開學勳章 貢獻勳章

德雅同KTS無問題
印象中得培正民生高主教唔得
恐龍家

真光可以大抽獎

甘如果我想大抽獎, 系5糸5應該報培正 & 民生?
仲有無其他都 5可以大抽獎?

小曳人  但民生報名期係6月喎!只係留咗位嘅K3生唔可以抽獎!  發表於 12-9-12 21:21

回覆:有邊間私小收左, 無得大抽獎?

St Clare. 救恩。

回覆:有邊間私小收左, 無得大抽獎

崇真收左都可以大抽奬喎

回覆:有邊間私小收左, 無得大抽獎?

怎樣才可check到那間私小有無得抽獎?教育署web site 還是打去該校問?

九龍塘學校 係可以大抽獎架.  我囡2012/2013 試左.

如培道小學收0左 , 可唔可以大抽奬 ?

但話明私小, 吾係可以抽既咩??

st. clare 吾得咩, 但我之前見有人派得吾好之後就入去st. clare 讀。

吾得個d, 會唔會係直資小學??

funfun8 發表於 12-9-13 16:35
如培道小學收0左 , 可唔可以大抽奬 ?
係可以嫁, 後來叩到津小, 便放棄了培道(重可以攞返書簿費, 不過要係7月初之前)!!

funfun8  咁都好0的~~~~ ^^  發表於 12-9-13 17:15

引用:Quote:funfun8+發表於+12-9-13+16:35+如培

醒目開學勳章 王國長老

YnnMa 發表於 12-9-13 16:43
但話明私小, 吾係可以抽既咩??

st. clare 吾得咩, 但我之前見有人派得吾好之後就入去st. clare 讀。

我答, 因為我經歷過
其他教育局係無硬性規定私校做法, 私校亦唔可以"唔俾"家長揀抽獎
正確係咁: 家長可以同時幫小朋友報考私校, 直資同玩政府派位
直資straight forward一d, 簡單講, 因為有政府津貼, 所以政府話, 直資收左, 而家長又決定去註冊, 就要即時放棄政府派位, 無論當時係咩階段(除左叩門), 就算之前已經有自行/統一offer, 都要即刻放出黎
私校就咁: 當私校收左, 部分學校就會將你個名交去教育局, 咁做唔會影響你派位次序(根據統計數字), 但教育局就知道呢個小朋友有私校學位, 咁去到統一派位申請前, 就會發信俾家長, 問: 我知你小朋友已註冊xxx學校, 你而家仲參唔參加統一派位, 參加的話我地會通知有關私校, 如果唔參加就要填回條我地就會out你小朋友出黎
以上係我親身經歷, 所以私校係會知道邊d小朋友有玩抽獎, 私校點處理(取消學位/擺落waitlist)就由私校自己決定喇
唔係每間私校都會報去教育局, 所以唔係個個家長都收到以上既信, 當年我有offer的, 就是st clare's
而家長本身hold住私校學位, 去唔去搏, 就睇下家長點唸, 可能覺得學校無咩人申請唔怕無左個私校位, 又可以覺得到時食回頭草我唔信佢唔收, 又可能唸唸下都係唔忿氣讀私校...........好多原因既

dragonball0301 發表於 12-9-13 17:17
請問留位費大約幾錢?書薄費都可以退間學校真係好好

今年留位費HKD500, 祇可以claim返書簿費(可以齋比書或簿費都得), 可能個間學校已經見慣不怪(不過,個校長真係好好人), 但有個限期, 過咗就唔可以攞返; 我放棄呢間果陣都掙扎一段時間...

回復 Charlotte_mom 的帖子

Very clear! good! My daughter is studying P1 at St Clare's this year. Our experience was exactly the same as mentioned by Charlotte_mom. We did not join 'Lucky Draw' and kept register at St Clare's.

Charlotte_mom 發表於 12-9-13 17:31
我答, 因為我經歷過
其他教育局係無硬性規定私校做法, 私校亦唔可以"唔俾"家長揀抽獎
正確係咁: 家長可以同時幫小朋友報考私校, 直資同玩政府派位
直資straight forward一d, 簡單講, 因為有政府津貼, 所以政府話, 直資收左, 而家長又決定去註冊, 就要即時放棄政府派位, 無論當時係咩階段(除左叩門), 就算之前已經有自行/統一offer, 都要即刻放出黎
私校就咁: 當私校收左, 部分學校就會將你個名交去教育局, 咁做唔會影響你派位次序(根據統計數字), 但教育局就知道呢個小朋友有私校學位,咁去到統一派位申請前, 就會發信俾家長, 問: 我知你小朋友已註冊xxx學校, 你而家仲參唔參加統一派位, 參加的話我地會通知有關私校,如果唔參加就要填回條我地就會out你小朋友出黎
以上係我親身經歷, 所以私校係會知道邊d小朋友有玩抽獎, 私校點處理(取消學位/擺落waitlist)就由私校自己決定喇
唔係每間私校都會報去教育局, 所以唔係個個家長都收到以上既信, 當年我有offer的, 就是st clare's
而家長本身hold住私校學位, 去唔去搏, 就睇下家長點唸, 可能覺得學校無咩人申請唔怕無左個私校位, 又可以覺得到時食回頭草我唔信佢唔收, 又可能唸唸下都係唔忿氣讀私校...........好多原因既

Thanks. Very clear. 但我不明白如果果間私小我己註冊左,
佢地仲可以改為 取消學位/擺落waitlist?

醒目開學勳章 王國長老

YES, 私校有權決定點做都得, 而且註冊時大家3口6面講清楚架嘛

回復 sasafan 的帖子

It was clearly stated the rules in the offer letter. You had to consider the matter before you go to make registration.
‹ 上一主題|下一主題