用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 請教男生嘅家長
go

請教男生嘅家長 [複製鏈接]

我有意報真光,但想到女多男少,對男孩子有沒有影響? 例如:將來傾向鐘意同女仔玩!學校課程同活動少為男同學考慮!學校少球隊種類比男仔參加!讀緊嘅家長可唔可以分享下?又或者我是否過份憂慮?

0    0    0    0

回覆:joantsang 的帖子

回覆:請教男生嘅家長

回覆:118dicky 的帖子

醒目開學勳章

學校話會為男生安排適合既體育活動,而且學校有個Boy's Club俾全校既男生一齊玩。至於傾向同女仔玩,我覺得無特別問題吖。同女仔玩咪文靜d囉。不過而家既女仔都好男仔頭,可能man過d男生. Hehehe.
其實我都係今年先入九真大家庭,so far我覺得除左功課多d,樣樣都好好,小兒都好喜歡返學。而且之前去真光校慶show,見到d師兄都好gentleman,我都希望仔仔將來都好似佢地咁樣。^^

回覆:lovelyfelix 的帖子

好多謝你回答我呀!我個仔屬文靜型,我就係驚佢越接觸多女孩子越文靜,不過我都同意你講,宜家d女仔好多都好男仔頭,而且好惡添!另外,如果學校有專為男仔而設嘅活動就好啦!畢竟男孩子要有男孩子嘅特質!

醒目開學勳章

如果你擔心仔仔太文靜,可以安排一些比較男性的課餘活動給小朋友。我就安排了囝囝星期日參加足球訓練班,除了平𧗾心態也可訓練團隊精神。^^
祝你仔仔順利考入心儀的學校。

回覆:lovelyfelix 的帖子

好多谢你的意见! We'll try our best!

‹ 上一主題|下一主題