用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?
go

書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

會, 成8磅, 我真係唔忍心....

唔會!!!!

我由K1一開始, 已經完全唔幫拎書包

佢當時有問過點解其他小朋友有人幫手拎, 我唔幫

我答: 你係咪身體有特別問題?? 唔係就自己拎!
自己的事自己做~
書包重? 我買送夠重啦~ 我唔拎啦! 你幫我拎送, 拎手袋, 再拎埋你個書包~

佢K1有扭過計喊, 我真係由得佢喊, 仲行快兩步, 佢唯有追上黎,
後尾佢聽到有人讚佢叻, 咁細個就自己拎書包, 咁佢就冇再叫我拎

所以上到小一佢都唔會要我拎, 有時都會話重既~

我咪又話: 你岩岩落校車...行返屋企五分鐘都冇....重極都係五分鐘唧, 懶你就懶啦~~

careysum  好媽媽  發表於 12-9-25 07:42
neiviv  贊成!
我仔BB班開始自己拎書包,我教佢呢個係佢責任,太重我先會幫佢攞起一兩本。  發表於 12-9-12 12:35

为免弄伤脊椎,訓練他背一个書包,手挽一袋,袋中的東西係唔見咗都很易買回的!

Yanamami  我都係禁做.  發表於 12-9-13 08:30

我又做不到楼上妈咪咁狠!所以他背書包,我替儿子拿手挽袋,或互調,千萬不要让他兩手fling fling...奉旨咁!!咪

引用:唔會!!!!我由K1一開始,+已經完全唔幫拎書包

原帖由 faye525 於 12-09-12 發表
唔會!!!!

我由K1一開始, 已經完全唔幫拎書包
我都係由k1開始要個仔自己孭,除左學校派返晒d鞋、書、習作果幾日。

我平時去街市都要求仔仔幫手拎埋一份,要佢知除左自己的野要自己負責外,仲識分工合作。

唔會.
由k1開始都係佢自由攞. 小學時, 返到學校都要佢自由背住行樓梯上課室, 唔通可以幫埋佢攞上去. 我覺得樓上#3的家長講得好啱.

回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

視乎個細路係咩身裁啦!

大大隻嘅,緊係比番佢自己拎啦~
奀奀瘦瘦嘅,就會上校車前幫佢拎住先!

回覆:Kingkong6 的帖子

我都無幫小兒拿書包,但現受老婆及外母每天的壓力。她們說怕小兒身體受傷。

我有幫他拿書包,我見到佢揹住個書包,條腰都直唔起,彎晒腰,怕會壓壞他條腰骨,我有朋友個仔就係因為書包太重,長期搞到條腰骨有事,我就唔敢博,條腰骨如果有事係一世的

我會幫, 因為初小生, 佢地實在負荷唔到個書包太重.
我地大人幫佢揹, 都覺得重, 何況佢地小朋友呢 ?
到大大下, 佢地自己夠力, 就唔會幫佢地.

jasonchloema  因為書包得兩三本書仔, 好輕!  發表於 12-9-21 13:27
jasonchloema  同意!, 加上我仔細粒, 我都覺得重更何況係初小生, 我唔忍心, 要令小朋友養成有責任可以從別處著手, 我真係怕會整傷佢哋, 幼稚園k1開始佢都係自己拿  發表於 12-9-21 13:26

回復 Kingkong6 的帖子

My son did not request and I did not offer.

回覆:Kingkong6 的帖子

My son's schoolbag isn't very heavy(p1), normally just2-3 books to bring.  Some books were left at school.  He has to bring his lunch and sometimes violin to school.  I never take the school stuff for him.

回覆:marcuscyrus 的帖子

Dunno others' situation, my son is taking school bus to school.  The point of getting on schoolbus is 3 mins walking time from our building.  That means he only need to carry it for 3 mins and the time between getting off the schoolbus to his classroom.  I guess it's just like 5-10 minutes time in all.  I can't see any problem in it!

回覆:marcuscyrus 的帖子

Dunno others' situation, my son is taking school bus to school.  The point of getting on schoolbus is 3 mins walking time from our building.  That means he only need to carry it for 3 mins and the time between getting off the schoolbus to his classroom.  I guess it's just like 5-10 minutes time in all.  I can't see any problem in it!

回覆:書包咁重,你地會幫初小生拿書包嗎?

會咖,實在太重。

因為我女早產,,身高比同齡既差好遠
個個都以為佢k2 .,....... 最細碼書包都大過佢個人
又瘦...........

回復 karenlyk 的帖子

Me too.  I will massage my kid's shoulder every night to sooth his pain.  School is really heavy
‹ 上一主題|下一主題