用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 練琴問題
go

練琴問題 [複製鏈接]

阿女初學琴, 學左兩堂, 是否已要開始定期練琴? 練咩呢? 家中沒有琴, 我亦不識音樂, 讓她在琴行練, 幾耐一次, 她自己練ok 嗎?
   0    0    0    0

悠揚,

如老師有教練習手勢, 或者有教歌, 就要到琴行練習了。至於一星期要練多小次,則視乎老師教了幾多東西。其實,為何不問問老師呢?
我的個人網誌:**請按這裡**

初學其實每日手指在餐桌上練習指法已可, 因為都係放隻手仔喺Middle C, 佢練好指法放在鋼琴上就會彈到, 而且餐桌係最好的練手指地方, 因為手指一定要提起才能做"彈"的動作, 不會用錯膊頭/手踭力去"us"下去。
如果可以afford, 可以考慮先買個數碼鋼琴, 二手只需2, 3千元, 容易存放; 如有位置, 當然可以買個平平地既二手琴練習; 琴行練, 個心唔定, 成日諗住夠鐘未, 對小朋友練習有負面影響。

10万個不要買數碼鋼琴亜!!!! 有需要就去琴行練習LA。 MAMA陪下、都応該可以専心的。 我買了個新的數碼鋼琴、現在後悔不已、供都未供完、売出去又不値銭。 

dogmonkey  我當年個數碼琴係....送出去都冇人想要! @.@  發表於 12-9-13 15:41
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:gwengwen 的帖子

初學也不一定先學middle C, 近幾年新教材都主張先認手指,黑白鍵,音名,才學五線譜,我都教過傳統middle C 或新教法,個人認為後者更適合幼童。練指力和協調是必須的,建議練習真鋼琴。

marcuscyrus  同意,近幾年我已完全不用middle c approach 了  發表於 12-9-13 12:31

我家中有電子琴, 就是朋友建議不要用, 要練就用鋼琴.
不過謝謝各位的意見, 我想都要開始讓她去琴行練了.

回復 miss321 的帖子

Thanks! 可能我們都是傳統教學出來的, 我教的學生3歲開始都係正統地先學五線譜, 認手指音名不是不好, 只是我接手的見過學生唔寫音名唔識彈琴, 要調教返係需要時間, 我另外的post都有講, 甚至有小四已考5級既學生, 轉過來要調教成年先可以自己handle返睇譜和拍子, 我唔清楚啲"新方法"點教, 不過個人意見不太work。
坊間好多唔同新方法又唱遊又音樂班去認音認拍子, 與其用1-2年時間咁樣去學, 我覺得以而家小朋友的認知能力實在太慢, 而且選擇性吸收, 認五線譜係難, 但彈琴就係要認五線譜, 基礎打得不好初學時學到咩都無用。

悠揚 發表於 12-9-13 12:21
我家中有電子琴, 就是朋友建議不要用, 要練就用鋼琴.
不過謝謝各位的意見, 我想都要開始讓她去琴行練了. ...
初學每天半小時足矣!相信孩子年紀不會太細,但始終有大人在旁感覺總是理想一點。
現時孩子學琴的年紀越來越細,大一點真正可彈時還不是....改、高興就好。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

不是唱遊啊!我意思跟步驟教。是會學五線譜,但不是第一堂就學。你看看新式的教材alfred, bastien 等就明白。個人認為john thompson, step by step 果啲已不合時宜。以前的書也未必適合而家教學用,當然因材施教最重要。

租琴,around $200/month.  租兩個月如小朋友仍願意日日練,又唔需要勞氣先買。

在餐桌上練琴真的聞所未聞,是哪位鋼琴家的意見?

‹ 上一主題|下一主題