用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 緊樣做,我算唔算怪獸家長呢?
go

緊樣做,我算唔算怪獸家長呢? [複製鏈接]

阿囝剛升小四,尋晚做家課時,發現無膠擦和鉛筆。細問之下是鄰坐的同學拿了來用。我責備他為何開學只有一星期,鉛筆和膠擦會不見了,他淚眼盈眶說,已將筆袋文具放入櫃桶內,但鄰坐同學伸手入他櫃桶內自己拿取。他心急放學,沒有點算就將筆袋放回書包回家去。阿囝強忍淚水訴說那個同學上堂時成曰迫過去,他已經用背脊背著他,斜斜地坐。本來不見了膠擦和鉛筆只是十元八塊小事一宗,但那個同學上堂的騷擾就避不過(小三時已有記過紀錄)。小兒雖然是升小四,但是細仔一名,年尾才足九歲(班上很多同學是九歳幾,十歲)他已盡力淡化事件,不讓我知及擔心。如果我強烈要求老師調位,我算唔算是怪獸家長呢?請各位給予建解和回覆。

0    0    0    0

I don't agree to report to the teacher.  The teacher will think that your son lacks of the ability to handle the issue.  Just leave it to the kids to solve their problems (relationship)

我唔會同老師講住, 只會係家中教導小孩如何面對, 始終社會係有這些問題存在, 當係一個實習機會, 換位只會係一種逃避.

回覆:緊樣做,我算唔算怪獸家長呢?

個人意見,不喜勿插!
你個仔已經九歲,唔見枝筆(唔係多少錢的問題)都要媽媽返學校投訴同要求調位,佢自己都可能覺無面。我覺得你一開始應該扮唔知,等佢自己學習管理財物,不過依家你巳插左手,不如同仔仔一齊相量下點解決,又讚下佢之前有收埋入櫃桶已經做得好好,仲有咩方法可以防止事情再發生呢?例如叫佢同同學講要問過佢先可以借黎用,唔係就話比老師聽。

HaYi  agree ! for this kind of things, should let kids to learn how to handle lo, specially already 9 yr old !  發表於 12-9-11 15:02

回復 MimiCactus 的帖子

其實九歲嘅小朋友應該開始學習面對同輩間相處嘅問題,你話你嘅小朋友也想將此事淡化,可見他在學習解決問題,可喜可賀。 給他分析意見同鼓勵,相信他可以應付到嘅。

除非小朋友情緒受到很大的困擾,否則暫時最好

longandhong 發表於 12-9-11 13:15
回復 MimiCactus 的帖子

其實九歲嘅小朋友應該開始學習面對同輩間相處嘅問題,你話你嘅小朋友也想將此事淡 ...
非常同意由小朋友嘗試面對, 但切記要提醒小朋友何時要向老師提出協助及切勿動手.

回覆:MimiCactus 的帖子

我又覺得妳小朋友淡化事情,並非係解決左問題,只係自己忍耐着而已,這刻你亦唔雖要告去老師度住,可以先教仔仔學下自己解決。你叫仔仔同同學講未問過佢唔可以再拎佢d野黎用,如果佢仲係禁就要主動告訴老師。至於影響佢上堂,亦要仔仔試下自己能否解決先,唔成功才告訴老師,當然仔仔試左都冇改善,家長可以同班主任溝通下,並非投訴,始終影響到成績係要處理。

回覆:緊樣做,我算唔算怪獸家長呢?

多謝大家的意見,其實我昨日已同亞仔講叫佢今日問返同學拿回擦膠和鉛筆。也看看他能否解決問題。而亦知道鄰座同學是一名愛搗蛋的學生(喜歡捉弄同學,引老師注意),亦因為這個原故,老師才安排小兒和他一起坐。小兒亦有同鄰座同學講不借文具給他(他是有帶文具回校的上課),是那位同學硬來伸手入櫃桶自己拿取的。小兒也沒有提出要我同老師講,只是我個人認為有需要協助而已。或者再等多一兩星期,看看情況有沒有改善吧! 真的多謝大家四覆。

呢D CASE, 小女都試過~當時係小二既事

初初我都冇插手, 只係叫佢淡化事件

但係後黎小女話個同學搶完佢既野, 係會同佢講: 如果你夠膽話俾老師知, 我就叫班長日日記你名

小女初初有忍, 直到俾果個曳同學搶佢老師上堂送既書簽. 小女就當場告發~ 書簽當然拎得返~但係麻煩事就黎

曳同學開始叫其他同學唔同小女玩 (小女升小二時轉左班, 果班同學大部份都唔熟), 咁真係有好多同學因為咁唔同小女玩, 又襯小女唔為意時, 整爛小女張朗誦紙~, 成日踩佢對鞋, 跟住真係叫班長(同果位曳同學好熟), 係咪都狂記小女名 (好彩小女係學校出名乖, 老師根本唔信, 查問下發覺亂記, 於是專登訂下記名規則)

仲要日日搵交同小女嘈, 令到三科老師都同班主任講~

小女果一個月差不多日日放學返黎喊~

到班主任打黎話小女呢排成日同果位同學嘈時 (其實老師們都知係果位曳同學攪事), 我將小女果一個月內發生既事全部講晒出黎, 班主任先如夢初醒, 話我做乜唔一早講佢知, 攪到咁大件事, 班主任話淨係叫同學唔同佢玩, 同埋叫班長記名, 已經係好嚴重既問題, 咁細個人仔識咁做好離普, 話第日返去會好好管治下班學生~~

結果第二日個女放學返黎話, 果個班長俾老師質問左一輪後, 大鬧左一餐, 跟住炒左~搵第二個做,
曳同學搵左訓導主任接見, 轉介社工, 要上D特別既COURSE
其他同學, 其中一部份要去上親親朋友小組, 學點同朋友相處~~

至始, 小女係學校都風平浪靜, D同學仔同返佢返玩, 冇不快事件

當然間中仲會俾曳同學攪下, 但係小女學識同佢講: 我唔怕你架啦! 你再攪我, 我話俾訓導主任知!
個曳同學聽到會答佢: 好巴閉咩~
‹ 上一主題|下一主題