用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K1後日日喊
樓主: Etbaby88
go

升K1後日日喊 [複製鏈接]

回復 yfchoy 的帖子

Many Thanks!

yfchoy  不用客氣!  發表於 12-9-12 10:49

回覆:升K1後日日喊

今日阿女又係咁講唔去呢間學校返學,要轉第二間學校返學,我諗要同老師傾傾先得。

Etbaby88 發表於 12-9-12 11:42
今日阿女又係咁講唔去呢間學校返學,要轉第二間學校返學,我諗要同老師傾傾先得。

...
首先跟老師傾傾到底喺校內發生咩事(可能所有同學唔同晒,冇安全感),希望老師可盡量協助改善。

回復 Etbaby88 的帖子

請問怎樣報蘇浙國際班? 學費幾多?

我大孖日日返學都喊,接佢放學又好似滿懷心事,問佢鐘唔鐘意返學,佢唔出聲。我問佢係咪有同學仔打佢,佢話係。我知佢唔識同學d 名,便問那個同學係男或女,坐起邊度。翌日返學時,我叫佢指比我知係邊個。我將這件事告訴班主任,希望佢留意下那個同學。放學時,班主任話那個同學平時都好乖,無打我個仔。佢話有些小孩會因為唔想返學而說謊,找藉口,有無媽咪有同樣經驗可分享呢?

weiweibb 發表於 12-9-13 00:44

我大孖日日返學都喊,接佢放學又好似滿懷心事,問佢鐘唔鐘意返學,佢唔出聲。我問佢 ...

不如咁講,每個人對每件事既準則都不同,未必喺小朋友講大話,有時有些小朋友對某些事物好敏感,輕輕碰撞一下便以為人哋打佢(可能該小朋友是冇心,不能排除有些小朋友本身好乖但很"論盡",成日會整到身邊小朋友,喺老師眼中那小朋友可能喺好乖,而這些"論盡"行為亦唔覺得有咩大問題。又或者可能想多一事不如小一事,實情真的唔知)。可以問吓大孖小朋友點打佢,然得再同佢分析,若是真的話便同佢講如果小朋友再打佢就要同對方講咁樣喺唔啱,自己沒有錯不需要因此而唔喜歡返學,再唔得就問吓老師可否轉位。
小女初返k1在校巴亦有被蝦事件,佢冇同我講,反而喺當時的工人姐姐和同車站的高年班哥哥話我聽,當時我亦有跟班主任反映(不是要追究小朋友,始終有時小朋友的相處事好難講邊個全對或錯),最後把佢哋兩個分開些坐便沒事。小女一向以來都唔喺咁肯講學校既事俾我聽,但初時就久不久便會在班上突然飲泣起來,老師問點解喊佢就話掛住媽咪,有次老師同佢扮打電話俾我,然後佢扮我同小女講叫佢乖乖返學,放學回家好快見到媽咪,咁樣又work喎!到現在我久不久問佢學校事佢都淨喺答我食茶點、去廁所和跟住放學,學咗咩永遠都唔講,最初既時候仲亂說一通,仲要整古我話佢隔離個同學叫 "pat pat",喺男仔,問咗幾次都一樣,跟住家長日問番老師佢都話冇呢個小朋友,我再問番佢時佢就指住自己個"pat pat"和呢個咪喺囉,激死!現在我採取既態度都唔再迫佢講,問佢肯講就聽,有時佢自己都會講番同學仔啲名俾我聽。好彩的是之前的校車事件冇影響佢返學既意慾,現在仍然喜歡返學。

小女的事件未至於因唔想返學而說謊,但有時候都要提醒小朋友說謊喺唔啱 (佢哋唔會為意說謊的嚴重性,只覺得開吓之嘛),說謊多便冇人再相信佢。要想盡辦法知道是否小朋友刻意說謊還是只是誤會,然後再想辦法解決。千萬別只聽老師小說話(當然亦不能全信小朋友的話),佢哋咁細喺好難分清真假,唯有盡量多些跟小朋友溝通吧!

我個仔原校升K1都係日日喊,已經8日了。佢又係著校服已開始喊。佢話好驚返學。

主要的轉變:
由下午班變了返9:00-2:00,要在校吃午飯
老師和同學不同

大家可否指教一下:
我阿女今年讀K1, 冇讀過PN.  返左幾日學,好似對返學冇乜興趣.
我train左佢9:30pm入房,但通常10:30pm先訓得著,朝早7:30am又唔願起身,起左身又要搞好耐,樣樣唔願郁,搞到成日趕唔徹搭校車.
宜家我好頭痛,唔知點先可以趕得徹出門口.

回復 DorMama 的帖子

同無興趣返學好似冇關, 只係眼訓唔願起身, 小朋友有冇訓晏覺, 試下訓少d晏覺.

回覆:Etbaby88 的帖子

其實我同你相同遭遇:喺另一間讀PN,之後喺KCS讀K1,但讀咗大半年都唔開心,自信心都無埋。而家已轉校了... 我諗我的小朋友係因為唔習慣太多國語同老師太嚴!

回覆:sharonwongg 的帖子

有出世紙就可以申請,份form上佢網站下載就得,$51000/10個月

sharonwongg  tks  發表於 12-9-17 16:14

蘇浙係大校,比較嚴格和有規矩,可能同以前細校親切PN吳同,所以吳中意。

我小朋友都試過話吳中意返畫班,初時吳明,後來聽明白。原來佢吳中意老師大聲,話佢好大聲鬧d大哥哥wor。

好多謝您詳細的分析和分享。今日大孖臨返學前見到個書包,叫我收埋佢,又話要去街街,好彩最後氹到佢返學。我送佢返課室,終於無喊了。放學時,老師讚佢乖,話佢今日無喊過。他帶點自豪地對我說:謙謙無喊。我真得很開心,希望佢鐘意返學啦。

weiweibb 發表於 12-9-13 20:41

好多謝您詳細的分析和分享。今日大孖臨返學前見到個書包,叫我收埋佢,又話要去街街 ...
見到你話囝囝無喊就好啦,多些鼓勵佢!

回覆:Etbaby88 的帖子

我個女都係咁,PN冇問題。k1 at a new school. She cries everyday when she arrive school. She told me she don't want to go to the new school. She want to go  to her pervious school.  I ask her why, she said she does not know the classmate at the new school, the children don't want to play with her, only play with the teacher.  I think they need time to adapt the new school. So add oil!

其實我女細B....都冇返過兩歲班....
佢冇乜喊喎....可能我返學之前.我同婆婆.日日同佢講要自己返學..同小朋友玩...我係出面等佢...
之後佢就好根深柢固....返學係玩....我地係出面等佢...
佢返學...就冇喊過......
不過我都冇揀搭校車先...因為想等佢習慣左返學..先再習慣第二個...
兩樣野一齊黎...細膽小朋友會好驚架..冇乜安全感!

Yes add oil

我個係細女,而且係全班最細。去年讀K1時喊咗個半月,全校D老師和家長都識佢。用咗好多方法,但係最後work嘅就係多D鼓勵,好似洗腦咁話比佢聽番學係好開心嘅,喊少咗就比D獎品佢,我用哈哈笑和哈哈喊貼紙,之後全年都無喊過。今年K2開學佢話自己大個女啦,唔使用貼紙做獎品啦,不過都喊左兩日,都算○K啦!{:1_1:}

我係我仔間學校做過家長義工!照顧K1新入學小朋友.雖然每間學校都唔同,但小朋友嘅問題都應該差不多!
通常喊嘅原因一般有幾個,最基本當然係掛住家人!
就算返過PN,都會有些小朋友唔適應新環境,新人事!
有些會不喜歡老師,不過這個反而不多!
有些不喜歡同學仔,因為新開學,總有很多同學喊和唔守規矩,有些返開學的小朋友會不喜歡不守規矩的小朋友!
有些因為想有人注意,因為老師通常都要照顧一下喊嘅小朋友,唔喊嗰D就好似被忽略,加上又唔識其他同學,覺得無人理,所以就會喊下!
小朋友喊兩個星期都唔出奇架!有D喊一個月,有聽過有D喊足半年!
其實唔只喊架!有D小朋友仲會大發脾氣!
做媽媽嘅當然會心痛!但係都要比時間個小朋友!
‹ 上一主題|下一主題