用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 禮貌問題搞到頭痛.
go

禮貌問題搞到頭痛. [複製鏈接]

小兒現在二年級,成績優秀。唯一就是禮貌差,比如見到人唔打招呼. 從細就是這樣。我也留意到這點,也知道身教重于言教. 我和C6逢熟人都打招呼給他看,但是他還不怎麼打招呼, 或是細聲打招呼。眼睛都唔望人地。

有時候也會鬧他, 為什麼爸爸媽媽這麼做,你就唔學習我地呢?
道理應該說的也說了。今日,阿仔說唔想上學了。我問為什麼,他說因為上學要叫人,唔中意。
我應該還能做些什麼? 另外,小兒脾氣硬頚,喜歡駁嘴, 真擔心以後反叛期,好難搞。
Thanks!
   0    0    0    0

有d小朋友係咁,佢地唔喜歡身邊有人叻過佢,不論讀書抑或好似樓主的情形,你搶先說了早晨,佢跟住你講就變成第二,只能跟你尾。

以後試下比佢跟人講早晨先。
:verycold: :verycold: :verycold:

wyzhao 發表於 12-9-10 10:04
小兒現在二年級,成績優秀。唯一就是禮貌差,比如見到人唔打招呼. 從細就是這樣。我也留意到這點,也知道身教 ...

我估你小朋友太"叻"啦......佢may be 睇穿左你地d打招呼系純粹"禮貌"式, 所以佢"不屑"跟你地甘做.....
p.s. 我估咋, 恕我直言,請勿見怪.......(自"踏")
‹ 上一主題|下一主題