用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 滬江好嗎?
樓主: kfqueen
go

滬江好嗎? [複製鏈接]

回覆:ms.aeroplane 的帖子

我的工作要接觸港島區一半的小學,包括私校和國際學校,接近廿年的工作中,滬江的学生都比較聽話有禮,對我來說品德比名牌更重要,所以我俾我囝讀這間,好在大抽獎成功,真是感恩!

引用:Quote:原帖由+ms.aeroplane+於+13-10-05+發

原帖由 sasiuman 於 13-10-05 發表
係,big 6喜歡較方便嘅學校,滬江已比其他名校少

多謝分享

我係滬江20年前舊生,以過來人身份,滬江絕對好!成績好,愉快學習,品德純樸,一切發展好平均,老師校長好有心!當然未必夠一線名校多人爭,但是滬江絕對是我心儀的學校之一。如你在校成績優良,不愁升不到band one 中學,我便升上聖士提反(赤柱),亦有朋友去聖保祿,皇仁,什至co ed...……它少人識係因為從不賣廣告。希望幫到你們。

回覆:滬江好嗎?

請問多唔多功課及測驗默書?

回覆:Montreal 的帖子

和基灣比,功課唔算多。每周有中英默書各一次,這兩次默書已經夠辛苦了

回覆:miumiu98765 的帖子

big 6就唔知多唔多,但每朝我都見到一烈bmw,benz,仲間唔中見到波子,早上d 靚車多過平日係上康全日見到d 靚車law

回覆 kikwanwong 的帖子

黃校長真係好好,我個仔個名佢又記得!日日如是,風雨不改,番學放學在門口接學生同送學生,開學初期,我地D小一家長有好多野都唔識,放學時候問她,她會教我點做,另外老師都好好!50大最具競爭力小學之內,香港有成一百五十幾間小學,有咁既成續真係不錯,我都好興幸個仔入到呢間學校!大家可以入滬江校網睇下黃校長既撰文,佢對教育真係好有心,唔似得有D學校只係識得谷D學生!

回覆 swxo 的帖子

我地都係放第一志願,我見有D家長話有好多big6,我就唔多覺有好多,反而好多賓賓印印,名車,靚太接放學。我都係住康怡,都有幾多康怡小朋友讀丫!其實對於big6家長,佢地有時講野係大聲左D,但係都唔代表冇文化既!平常心啦!
‹ 上一主題|下一主題