用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 滬江好嗎?
樓主: kfqueen
go

滬江好嗎? [複製鏈接]

sasiuman 發表於 13-9-25 19:53
我係住附近喎!我仔讀今年小一,我都想知現在那間小學無b6!
呢間勁多囉,名校會少啲。我唔會俾我小朋友讀,放學見到D Big6婆就唔開胃!不喜勿插,個人見解!

回覆:滬江好嗎?

好多住康怡都讀呢間,亦有人讀呢間至搬去康怡住。

引用:我住喺對面,+我見到好多b6讀喎,+放學亦唔見

原帖由 natalietyk 於 13-09-25 發表
我住喺對面, 我見到好多b6讀喎, 放學亦唔見得好乖, 附近d小朋友好少會揀呢間. ...
咁會揀邊間?

引用:Quote:sasiuman+發表於+13-9-25+19:53+我係

原帖由 miumiu98765 於 13-09-25 發表
呢間勁多囉,名校會少啲。我唔會俾我小朋友讀,放學見到D Big6婆就唔開胃!不喜勿插,個人見解! ...
可否俾幾個校名參考下。私,直吾計,因要面試。

swxo 發表於 13-9-26 13:31
好多住康怡都讀呢間,亦有人讀呢間至搬去康怡住。
我住康怡超過10年,如果呢間好就唔會有咁多小朋友搭校車出去讀啦,得閒朝早嚟睇吓囉。為咗呢間而搬嚟,真笑話,呢間嘢又唔係名校。最唔鍾意佢哋返學放學時見到D Big6 婆大聲講嘢,有D仲用普通話。

太太,你住康怡十年咋? 我住左25年了。

論學校好唔好唔係睇多唔多big6, 係睇學生既表現加升中結果。
所有官津都多big 6的,都唔到學校揀。

回覆:babyjoyce 的帖子

所有官津都會有big6

回覆:miumiu98765 的帖子

我係話有人讀呢間至搬過黎住,你諗錯左了

swxo 發表於 13-9-27 11:14
所有官津都會有big6
係會有,但呢間特別多

swxo 發表於 13-9-27 11:12

論學校好唔好唔係睇多唔多big6, 係睇學生既表現加升中結果。
升中結果好不如搵間一條龍或有直屬中學嘅學校

swxo 發表於 13-9-27 11:12

咁你應該知道住康怡好少人讀呢間啦。我識好多派到呢間都唔讀。唔係話佢唔好,只不過冇你哋講得咁好啫。14網真係冇咩好揀,除咗嘉諾撒,佢都冇對手。

引用:Quote:swxo+發表於+13-9-27+11:12+太太,你

原帖由 miumiu98765 於 13-09-27 發表
升中結果好不如搵間一條龍或有直屬中學嘅學校
明白!恭喜你!為小朋友搵到一條龍學!但我好滿意我的小孩入讀這間小學!

sasiuman 發表於 13-9-27 11:55
明白!恭喜你!為小朋友搵到一條龍學!但我好滿意我的小孩入讀這間小學!

...
恭喜你讀到間滿意嘅學校,我小朋友已讀中學了!

其實睇其他媽咪講,近年滬江已經係好多人放第一志願,至入到了。

剛報咗滬江,compare to Canossa, 滬江空氣好的,同埋lunch time 45min, Canossa only has 25min lunch time, it is not long enough. Hopefully I can get in. 我夠想個女可考到私立,直資。但幾千人爭一百個位,考吾到我吾會認係我女差,都係靠的運氣。我知有個小朋友邊到都考吾到,竟然俾佢入到St Paul co Ed.有時係靠運架。至於b6,依個係趨勢,睇吾過眼只會自己吾舒服,小朋友教育,家長都好重要,吾係單靠學校幾個鐘。

引用:剛報咗滬江,compare+to+Canossa,+滬江空氣

引用:剛報咗滬江,compare+to+Canossa,+滬江空氣

原帖由 babyjoyce 於 13-09-27 發表
剛報咗滬江,compare to Canossa, 滬江空氣好的,同埋lunch time 45min, Canossa only has 25min lunch tim ...
同意。間間要考既都幾十人爭一個位。運氣好緊要。

引用:Quote:原帖由+babyjoyce+於+13-09-27+發表

原帖由 natalietyk 於 13-09-27 發表
講得好好!真係唔可以單靠學校嗰幾個鐘,好多人話名校唔使點教,因為大部分家長都會搵補習。你講果個小朋友 ...
聽講st paul co-ed 75%都係比有背景人士

miumiu98765 發表於 13-9-27 11:21
係會有,但呢間特別多
SORRY,我就識得有個媽咪,佢女本身可以世襲入北官小,佢入表時,發覺大部份係BIG 6,入硬佢最終都放棄左,轉投滬江,派唔到都去叩門,佢話依間少BIG6好多....!所以好奇怪你會咁講,好老實講,我見接放學最多係外傭LAW,當然都有BIG 6,但比例唔算多!起碼我識嘅媽咪大部份係本地人!

BIG6最愛選官校同名校的....!因為佢地好進取....

引用:Quote:miumiu98765+發表於+13-9-27+11:21+

原帖由 ms.aeroplane 於 13-10-05 發表
SORRY,我就識得有個媽咪,佢女本身可以世襲入北官小,佢入表時,發覺大部份係BIG 6,入硬佢最終都放棄左,轉投滬 ...
係,big 6喜歡較方便嘅學校,滬江已比其他名校少

‹ 上一主題|下一主題