用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江小學 滬江好嗎?
樓主: kfqueen
go

滬江好嗎? [複製鏈接]

公主老豆 的帖子

如果係一年成績就很好,如果三年加埋就要諗諗

回復 公主老豆 的帖子

阿仔入左乒乓球班A組呀,26/9開始 ^.^

回復 kikwanwong 的帖子

me 2, same day tim,週日去揀"球拍"

Hi BB86, How about your son ?

回復 公主老豆 的帖子

要自己帶"球拍"嗎?第一堂就要?甘要唔要帶埋D乒乓波去架,如果要,我星期六.日都要同阿仔買定啦,

醒目開學勳章

my son also on wednesday

可以一齊上堂啦.

Dears:

原來學校都有球拍供應
可以遲些確定小朋友喜愛此運動才自購球拍
免浪費啦

醒目開學勳章

公主老豆 發表於 12-9-20 09:35
Dears:

公主老豆

Thanks for your information

大家好....希望你地唔介意我搭下訕...又分享下

我阿仔都係今年滬江小一, 因為哥哥係小四...

當日哥哥都係小一就有報乒乓球, 仲有星期六既英語添....睇番成三年既經驗...依家我地己經完全冇係學校參加佢課餘個D 活動了 (即係俾外人搞個D), 因為作用真係不大, 佢地係費用平 only (比出面私營學校係平D) , 所以個人意見係, 除非學校真係好近你, 你又旨在俾佢地接觸下既, 咁就 OK lor, 真係想學得識, 三年都冇乜用..唔值得特登去.

以哥哥為例, 佢小一開始 join 學校既乒乓球, 係好易收的, 因為班多, 但問題係, 小朋友都一樣多, 一班成 1x , 20 人, 得一個鐘, 你大抵可以想像到個小朋友有幾多時間可以打到個波?  當然, 佢地初學仲會有步法, 扼板呢D, 我唔係想阿仔做奧運代表, 但都唔認為學足三年都係一個鐘裡面要排隊, 每人打唔到幾球個停, 我自己又唔識打, otherwise 都仲可以另外揾時間操練丫嘛, 所以, 上年開始, 我地轉左去附近一間乒乓球學校, 一班只3-4人, 係教練 "密集式" 既鍛練下, 佢一年既進步等於佢過去三年, 我早知一早比佢出去學好過, 所以依家細佬都係跟哥哥去學, 佢已掌握到發球, 反手等技巧, 進步快好多

因此, 你當比小朋友試下, 發掘佢興趣既係無妨, 但若小朋友真係有興趣既話, 除非你考入校隊 (小二起先會收), 吾則你當係 "leisure 活動" 咁去睇佢會好D, 唔好期望太高

P.S.
(1) 我地以前仲有 join 過恆生乒乓球訓練班添....費用比滬江仲平, centre 又多, 但情況一樣, 一個鐘都係排唔到幾多次可以打到個波, 所以, 除非有家長會可以再"課後陪打", 唔係都幾難學得到 (only 1 lesson each week)
(2) 球拍以前我會去北角D 國貨公司買, 買塊幾十既又唔襟打, 買番2 星既已經要 1xx, 真係唔抵, 依家我已係淘寶訂落黎, 都係國產貨之嗎, 一塊六星 (最高級別既) 香港賣係 4-600, 上面買 1xx , 所以依家我唔係香港買拍的.

回復 彥彥媽咪 的帖子

多謝你的分享

暫都只是給小朋友接觸下

如真的有興趣或天份再作打算

週六英語班你的經驗又如何呢 ? 盼再分享一下

醒目開學勳章

彥彥媽咪:
多謝你的意見,好有用.暫時我真係只是當比小朋友試下, 發掘佢興趣,
你囝囝讀邊班?

carebaby 的帖子

昨日開放日係學校見到去年派位資料,約50%入英中。都幾好,band2最多入顯理和慈幼,每間有十幾個

kikwanwong, my daughter is at 1A.

醒目開學勳章

littlecowcow 發表於 13-1-12 13:59
kikwanwong, my daughter is at 1A.
Hello,my younger daughter also is in 1A

回覆:滬江好嗎?

請問各位媽媽知不知道幾時有開放曰!謝謝!

每年2月尾左右,已經完結了!

回覆:sasiuman 的帖子

ThAnk you

我係住附近喎!我仔讀今年小一,我都想知現在那間小學無b6!

‹ 上一主題|下一主題