用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否有學卷的學校就一定程度淺呢?
樓主: Grace618
go

是否有學卷的學校就一定程度淺呢? [複製鏈接]

俾大家參考吓, 我囡囡讀嗰間, 聽啲人話算開心學校, 中文算深, 英文普通, 數算算淺, 第一個星期cover咗下面生字:

大        
小        
豬 (pig)        
人 (human)
藥 (medicine)
山 (mountain)
白兔 (rabbit)
蒲公英 (dandelion)
書本 (book)        
玩具 (toy)        
Apple
Ant

仲有數學, 常識等等概念 ....

其實一個星期已經要cover咁多(對我來說) 我依家都擔心跟唔到

有冇家長可以講吓讀緊嗰間k1又教了什麼呢?

回復 Grace618 的帖子

民生無學卷喎

回復 hobby 的帖子

佢讀緊邊間.

我個囡係超大B,想找間有學卷又深的讀.

回復 yumiee 的帖子

佢返緊大圍孫方中, 但冇人話過呢間深呢, 仲話係活動教學; 我想, 上課未必要求小朋友識晒, 不過, 學校將所有的教材放到internet, 讓家長知道/參考, 啲教材有晒廣, 普, 英發音, 家長大可不再到外面用找圖書, 因為可以print 出來 ... 但要花好多心機, 時間

呢嗰就是學校為學生所提供的免費資源: http://hk.evi.com.hk/layout/TW/images/evi_register/EVI_cata_web.pdf

或者可以咁講, 有voucher的學校, limitations 會較多, 學校未必可以教到好深, 但囡囡呢間就用其他方法, 咁又可以滿足家長要求

我囡囡係11月細b呢

好好呀

回復 ting-ma 的帖子

yes, correct; 所以我覺得呢間學校讀得過

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hobby+於+12-9-12+10:27+編輯+

原帖由 hobby 於 12-09-12 發表

EVI, 我個囡個間都有,仲要個個星期最少睇同做一份。

醒目開學勳章

回覆:是否有學卷的學校就一定程度淺呢?

我都覺得依家有學卷未必淺。不過,係有d無學卷的過深,未到k2就寫字,K2,k3又要默書,又要加減乘除。我寧願小朋友係遊戲中,生活中學習,等佢開心埋個三年。依家阿囡已經又英文,英文拼音,又普通話,又數學,又閱讀報告,又EVI,我覺得都唔叫好淺。

醒目開學勳章

回覆:是否有學卷的學校就一定程度淺呢?

我都覺得依家有學卷未必淺。不過,係有d無學卷的過深,未到k2就寫字,K2,k3又要默書,又要加減乘除。我寧願小朋友係遊戲中,生活中學習,等佢開心埋個三年。依家阿囡已經又英文,英文拼音,又普通話,又數學,又閱讀報告,又EVI,我覺得都唔叫好淺。

回覆:開心小花 的帖子

你個間又真係太深點默書呀咁細個

醒目開學勳章

回復 Grace618 的帖子

我個囡間係有學卷, 所以係K2先寫字. 要默書個間係一間九龍塘的名幼. 我有朋友個囡係個處讀. 我聽到之後的反應係.. ...

回覆:開心小花 的帖子

好慘,無晒童年

回復 ting-ma 的帖子

哈哈, 當然認唔到la, 我暫時只會叫佢認下圖片, 可能部分字要佢認讀, 不過總有好多小朋友都認讀到, 但父母都要好勤力, 又或者小朋友好叻, 可怕我哋2樣都不是

其實要認字, 都一定要認埋實物, 好似浦公英咁 ... 卡通圖像就跟實物差得太遠lu

回復 開心小花 的帖子

係呀, 要一星期做一份report, 不過學校冇話一定, 但習慣吓都好

醒目開學勳章

Haha.. 阿囡個間有個EVI獎勵計劃. 一個學期唔記得話睇滿幾多篇就有獎, 所以咪要Keep住睇. 不過, 都係好事, 阿囡好認真架...

hobby 發表於 12-9-10 17:07
俾大家參考吓, 我囡囡讀嗰間, 聽啲人話算開心學校, 中文算深, 英文普通, 數算算淺, 第一個星期cover咗下面 ...

係邊樹找番佢D個星期學左D堆生字, 我睇書只見到 BIG A, SMALL a, APPLE & ANT......

miss 左.....死火

回復 Qooie@@ 的帖子

login 之後, 去"家校親子頻道" - e.g. open "紅點大魔王來了", select language - click to view, 之後你會見到有個好似本書的icon (語文版), 再click 多1, 2 吓, 就開到本書 la
‹ 上一主題|下一主題